Primele mostre de pe suprafața unui asteroid au ajuns în Japonia, după o odisee spațială de 6 ani

  • 08 Decembrie 2020 11:53
Primele mostre de pe suprafața unui asteroid au ajuns în Japonia, după o odisee spațială de 6 ani

Mostre prelevate de pe un asteroid aflat la o distanță de circa 300 de milioane de kilometri de Pământ au ajuns marți în Japonia, întâmpinate cu aplauze și zâmbete, acesta fiind punctul culminant al odiseei de șase ani a unei sonde spațiale în căutarea originilor vieții, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Denumită după șoimul călător, sonda fără echipaj uman Hayabusa2 a decolat către asteroidul Ryugu în decembrie 2014, trecând cu bine peste asolizarea pe o suprafață neașteptat de dură pentru a colecta într-o capsulă eșantioane de praf de pe asteroid.

Capsula a aterizat pe Pământ, duminică, în Australia, și a fost transportată pe calea aerului în Japonia. Etapa finală a călătoriei sale a fost realizată cu un camion, către centrul de cercetare al Agenției de Explorare Aerospațială a Japoniei (JAXA), situat lângă Tokyo, unde a fost întâmpinată de o mulțime de oameni de știință entuziasmați.

"Capsula s-a întors, am fost afară la poartă ca s-o văd", a declarat managerul de proiect Yuichi Tsuda într-o conferință de presă.

"La gândul că a parcurs tot drumul până la asteroid și înapoi m-a copleșit", a adăugat specialistul.
 

Foto: (c) JAXA / EPA 


Asteroizii s-au format, cred oamenii de știință, în zorii sistemului solar, iar experții spun că este posibil ca eșantioanele să conțină materie organică care ar fi putut contribui la apariția vieții pe Terra.

Hayabusa2 a orbitat deasupra Ryugu timp de câteva luni înainte de asolizare, apoi a folosit material explozibil pentru a crea un mic crater și a colecta astfel resturile rezultate, cercetătorii așteptându-se la circa 100 de miligrame de materie de pe asteroid.

După ce Hayabusa2 a eliberat capsula, sonda și-a schimbat traiectoria continuându-și călătoria în spațiu.

Restricții de călătorie și aterizare impuse în contextul pandemiei de coronavirus au reprezentant un obstacol în plus pentru cercetători, care la un moment dat au luat în considerare amânarea întoarcerii capsulei.
 

Foto: (c) JAXA / EPA 


Următorul pas este deschiderea capsulei, care conține totodată și materie gazoasă. Până săptămâna viitoare se va afla dacă a fost colectat suficient material, a explicat cercetătorul Tomohiro Usui, precizând că operațiunea va fi extrem de delicată. "Trebuie să fim atenți să nu deteriorăm capsula", a spus el.

Misiunea sondei japoneze Hayabusa2 pune în evidență rolul tot mai important al Asiei în explorarea spațială, după ce săptămâna trecută un vehicul robotic chinez a colectat mostre selenare, pentru prima dată din anii 1970. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău