Primele imagini cu avionul american F-35 de 100 de milioane de dolari prăbușit în Marea Chinei de Sud

  • 28 Ianuarie 2022 19:18
Primele imagini cu avionul american F-35 de 100 de milioane de dolari prăbușit în Marea Chinei de Sud

Au apărut primele imagini cu avionul de luptă invizibil F-35C al Marinei SUA care s-a prăbușit în Marea Chinei de Sud. Incidentul a avut loc la începutul acestei săptămâni, relatează CNN.

F-35C, un avion de luptă invizibil cu un singur motor și cel mai nou avion din flota Marinei SUA, s-a prăbușit luni pe portavionul USS Carl Vinson în timpul unor operațiunilor de rutină, scrie DIGI24.

Avionul de luptă în valoare de 100 de milioane de dolari a lovit puntea a portavionului de 100.000 de tone și apoi a căzut în apă. Pilotul s-at ejectat, au spus oficialii Marinei.

Pilotul și șase ofieri de la bordul lui USS Carl Vinson au fost răniți.

O fotografie apărută pe Twitter arată avionul plutind pe suprafața Mării Chinei de Sud, cu cabina de pilotaj deschisă și scaunul ejectabil lipsă. Autennticitarea ei nu a fost însă confirmată.

Un videoclip publicat pe aceeași rețea socială arată avionul înainte de aterizare, dar se întrerupe înainte ca avionul să lovească puntea.

Daunele suferite de portavion sunt minore, iar operațiunile normale au fost reluate la scurt timp, însă US Navy se confruntă acum cu sarcina dificilă de a încerca să recupereze epava avionului de pe fundul mării într-un din cele mai contestate zone maritime de pe planetă.

Marina SUA a dat puține detalii despre planurile de recuperare a avionului.

„US Navy face planurile de recuperare a aparatului F-35C implicat în accidentul de la bordul USS Carl Vinson” este tot ce a declarat lt. Nicholas Lingo, purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a a SUA, potrivit CNN.

Este a treia încercare de recuperare a unui F-35 de pe fundul mării.

În noiembrie 2021, un aparat F-35B al marinei britanice s-a prăbușit în Marea Mediterană la decolarea de pe puntea portavionului HMS Queen Elizabeth Mediterranean Sea. Marea Britanie a anunțat în ianuarie anul acesta că epava a fost recuperată în luna decembrie. Și în acest caz a fost o luptă contracronometru, existând suspiciuni că și Rusia ar fi interesată să pună mâna pe epavă.

În 2019, un aparat F-35A al Forțelor Aeriene Japoneze s-a prăbușit în Pacific in 2019, stârnind îngrijorări că ar putea deveni ținta serviciilor de informații chineze și ruse. Însă Japojînia a reușit doar recuperarea unor mici piese, în condițiile în care se crede că avionul a lovit apa la viteză mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău