Primele efecte pozitive ale restricțiilor din Spania: Restaurantele din Barcelona, redeschise după cinci săptămâni

  • 23 Noiembrie 2020 19:00
Primele efecte pozitive ale restricțiilor din Spania: Restaurantele din Barcelona, redeschise după cinci săptămâni

Barcelona și-a redeschis restaurantele și barurile, după cinci săptămâni de restricții impuse de valul al doilea al pandemiei de Covid-19. Spania are astfel primele efecte pozitive ale măsurilor drastice luate de autorități pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, preluat de Agerpres.

Spania a raportat o scădere a numărului de cazuri de Covid-19, iar premierul Pedro Sanchez a confirmat că planul de combatere a pandemiei de coronavirus funcționează la nivelul întregii țări. Luni, barurile și restaurantele din capitala regiunii spaniole Catalonia au fost redeschise în urma unei decizii de relaxare treptată a restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Furnizorii catalani și angajații locațiilor au purtat măști sanitare și au așezat mesele de pe terasele barurilor și din interiorul restaurantelor la distanța regulamentară, iar clienții nu au întârziat să apară. 

"Oamenii din cartier se bucură să vadă că barurile au fost redeschise, ne întrebau în fiecare zi despre acest moment și așteptau cu nerăbdare ziua de luni", a declarat Eduardo de Vincenzo, proprietarul în vârstă de 68 de ani al unui restaurant local.

Catalonia a fost prima regiune spaniolă care a decis închiderea completă a barurilor și a restaurantelor sale în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, la jumătatea lunii octombrie și, totodată, prima regiune spaniolă care a redeschis aceste stabilimente pe măsură ce rata de infectare a scăzut, notează Agerpres

Interdicția de deplasare pe timpul nopții a rămas însă în vigoare, iar o serie de restricții stricte continuă să se aplice în restul Spaniei, la fel ca în cea mai mare parte a Europei.

Autoritățile din Catalonia au decis relaxarea treptată a restricțiilor impuse de pandemie

Catalonia și-a redeschis de asemenea teatrele, cinematografele, sălile de concerte și arenele sportive în aer liber, cu respectarea unui grad de ocupare de cel mult 50%.

Însă, după spaima cauzată de a doua închidere a acestui sector de activitate pe parcursul anului 2020, proprietarii catalani de baruri și restaurante nu se declară prea optimiști, în special din cauza faptului că localurile lor trebuie în continuare să se închidă la ora locală 21:30.

"E foarte greu, pentru că avem de plătit taxe, trebuie să plătim totul, apoi mai avem și datorii. Înainte, nu datoram nimic, dar acum datorăm bani. Este trista realitate și cred că asta se întâmplă pe întreaga planetă", a adăugat Eduardo de Vincenzo.

 

Spania, care a raportat peste 1,55 milioane de cazuri de COVID-19 - al doilea bilanț din Europa după Franța - și 42.619 de decese, a decretat stare de urgență pentru șase luni la sfârșitul lunii octombrie, oferind regiunilor sale susținerea legală de care acestea aveau nevoie pentru a impune interdicții de deplasare pe timpul nopții și restricții de călătorie.

În Spania, cazurile noi de infectare raportate în ultimele 14 zile au scăzut la 419 de cazuri la 100.000 de persoane vineri, în comparație cu 530 la 100.000 de persoane în prima săptămână a lunii noiembrie. În Catalonia, acest indicator a scăzut la 390 de cazuri la 100.000 de persoane. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău