Primele două avioane Sukhoi Su-27 rusești distruse în războiul din Ucraina. Unul, victimă a unei baterii anti-aeriene din Crimeea

  • 29 Martie 11:23
Primele două avioane Sukhoi Su-27 rusești distruse în războiul din Ucraina. Unul, victimă a unei baterii anti-aeriene din Crimeea

Primele două avioane Sukhoi Su-27 rusești au fost distruse în războiul ruso-ucrainean, una dintre aeronave fiind doborâtă de o baterie anti-aeriană din Crimeea, transmite publicația Forbes.

Avioanele implicate în conflict, versiuni Su-27P (modelul standard, fără capacități de atac la sol) și Su-27SM (versiune modernizată, apărută după 2004), sunt operate de Regimentul 38 de Aviație de vânătoare, care are baza la Belbek, în apropiere de Sevastopol. Aeronavele lor sunt cele care au provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper în Marea Neagră în martie 2023, scrie G4Media.

Deși este foarte agil și periculos în confruntările de aproape, avionului îi lipsește tehnologia avansată pentru a se impune în luptele date în afara razei vizuale cu modele moderne, precum F-35 sau Eurofighter.

Sukhoi Su-27, avion de vânătoare-interceptare și de superioritate aeriană, este încă folosit de ambele părți implicate în conflict. În Crimeea, Regimentul 38 avea aproximativ 24 de unități. În primele 25 de luni de război la scară largă nu a pierdut nici măcar unul, deși baza se află la doar 240 de km de linia frontului. Rusia a pierdut, însă, modele mult mai avansate, precum Su-35 sau Su-34. Experții cred că avioanele Su-27 au reușit să supraviețuiască în primii doi ani de război deoarece nu au fost folosite aproape de linia frontului.

Situația s-a schimbat în acestă săptămână, după un atac masiv cu 40 de rachete Storm Shadow și Neptune inițiat de ucraineni. La baza Belbek a fost distrus un Su-27 și avariate alte două unități, potrivit Centrului Ucrainean pentru Strategii de Apărare.

Apoi, un alt avion Su-27 a fost doborât accidental de o baterie anti-aeriană, derutată probabil de valul masiv de rachete de croazieră venit dinspre Ucraina. Un clip video cu aeronava care se prăbușește a circulat pe rețelele de socializare online. Aparent, pilotul a reușit să se catapulteze.

„Ministerul Apărării din Ucraina ar trebui să le ofere medalii operatorilor ruși de sisteme anti-aeriene”, a scris Jakub Janovsky, un analist de la organizația open-source Oryx, care monitorizează vehiculele distruse în acest conflict.

Rusia mai deține în jur de 40 de avioane Su-27. Aeronava a avut zborul inaugural în 1977 și este baza pentru multe alte modele lansate ulterior de Rusia, dintre care amintim: Su-35, Su-30 sau Su-33. Chiar și Su-57, model cu amprentă redusă pe radar, are elemente împrumutate de la Su-27.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău