Primele declarații ale ambasadorului britanic la Teheran după ce a fost reținut apoi eliberat de autoritățile iraniene

  • 12 Ianuarie 2020 13:44
Primele declarații ale ambasadorului britanic la Teheran după ce a fost reținut apoi eliberat de autoritățile iraniene

Ambasadorul Regatului Unit la Teheran, Robert Macaire, reținut pentru scurt timp sâmbătă, în timpul protestelor din capitala Iranului, susține că nu a participat la demonstrații. ''Pot confirma că nu am luat parte la nicio manifestație'', a scris diplomatul britanic pe Twitter, într-un mesaj preluat duminică de AFP, potrivit Agerpres.

Macaire afirmă că s-a deplasat la un eveniment anunțat ca un priveghi pentru victimele din avionul Ukraine International Airlines doborât miercuri de o rachetă iraniană, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

Iranul și-a recunoscut sâmbătă responsabilitatea pentru uciderea celor 176 de pasageri și membri ai echipajului aeronavei, printre care se aflau și cetățeni britanici.

Ambasadorul afirmă că era normal să dorească să le aducă un ultim omagiu compatrioților săi și că a părăsit locul manifestației când au început să se audă sloganuri împotriva regimului de la Teheran. El și-a scris mesajele atât în engleză, cât și în persană, limba oficială a Iranului.

Poliția iraniană a dispersat sâmbătă seara un protest al a studenților, care ceruseră inclusiv plecarea de la putere a ayatollahului Ali Khamenei.

Arestarea ambasadorului fusese anunțată sâmbătă seară de ministrul britanic de externe, Dominic Raab, care a apreciat că a fost un act nejustificat, prin care s-a încălcat flagrant legislația internațională.

Diplomatul a fost eliberat de autoritățile iraniene după o oră, potrivit cotidianului britanic Daily Mail, preluat de AFP. Agenția iraniană de presă Tasnim a transmis sâmbătă noaptea că detenția a durat câteva ore, iar Macaire a fost supus unui interogatoriu.

Teheranul nu a comentat deocamdată oficial incidentul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău