Primele antene produse de Space X, companie deținută de miliardarul american, Elon Musk, au ajuns în R. Moldova

  • 19 Aprilie 2022 11:09
Primele antene produse de Space X, companie deținută de miliardarul american, Elon Musk, au ajuns în R. Moldova

Primele antene produse de Space X, companie deținută de miliardarul american, Elon Musk, au ajuns în Republica Moldova. Două dintre acestea au și fost instalate astăzi la centrele pentru refugiați de la Palanca. Așa că, toți cei care se află în această zonă a frontierei moldo-ucrainene beneficiază acum de internet gratuit. În total, vor fi instalate 30 de antene la centrele pentru refugiați din Republica Moldova, toate fiind donate de compania care revoluționează lumea digitală. Urmăriți un reportaj realizat în exclusivitate de echipa TVR Moldova

LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: „Echipamentul oferit de Space X la prima vedere pare foarte simplu. Antena se conectează la Internet de viteza înaltă prin intermediul celor peste 1500 de sateliții lansați in spațiu de către compania Starlink”.

Antenele SpaceX au fost aduse în Republica Moldova după ce s-au dus tratative directe cu compania lui Elon Musk. Discuțiile au fost începute de John Maximciuc, american stabilit de ceva vreme în Republica Moldova.

JOHN MAXIMCIUC antreprenor: „Cred că el a trimis deja 1000 de kituri în Ucraina. Are câteva sute la frontieră în Polonia și mai sunt și în România. Și noi am spus: hei, uite-te spre Moldova! Noi avem mai mulți refugiați decât toți și el a fost de acord. Ne-a trimis 30 de kituri”.

Echipamentul de ultimă generație oferit Republicii Moldova, a fost instalat cu ușurință de inginerii locali.

„În timp de 15 minute cam pe unitate. Repede. Da, foarte”.

Iar primele teste s-au făcut la doar câteva minute de la conectare.  Inovația i-a luat prin surprindere și pe cetățenii străini prezenți azi la Palanca.

„Acesta este satelitul Starlink de la Elon Musk. – Wow! – Da.  Doriți să testați internetul? Funcționează. Acesta și este internetul. Arată-le lui Ethan și lui Ellie. Uite!”

Vestea a ajuns repede în taberele de refugiați.

„Dar știți că s-au instalat antene? Da, știm și le spunem refugiaților. De internet gratuit? Da, da. Este și de încărcat telefonul, baterii, este internet”.

Antenele pentru recepționarea internetului prin satelit funcționează bine datorită unor tehnologii inteligente.

GHEORGHE PANTAZ directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică: „Are un motor în spate, care întâi se scanează cu telefonul mobil aria de acoperire dacă e disponibilă în această zonă, după care se autoreglează pentru a stabili o conexiune stabilă. În cazul dacă satelitul se deplasează, evident și antena se rotește automat. Însăși antena ne oferă o posibilitate în jur de 300 MB la moment”.

La instalarea și punerea în funcțiune a antenelor au fost prezenți și reprezentanți ai guvernului de la Chișinău. Vicepremierul pentru Digitalizare Iurie Țurcanu spune că evenimentul de azi reprezintă un pas important în revoluția digitală din Republica Moldova.

IURIE ȚURCANU vicepremier pentru Digitalizare: „Diferența e faptul că sateliții acoperă geografic întotdeauna și nu ai nevoie de niciun fir, cablarea sau fibră optică sau alte lucruri.  E o tehnologie a viitorului întrucât și din ceea ce a declarat Elon Musk și urmează noi vom avea un internet schimbat la față, să zic așa. Conexiune de oriunde. Vedeți aici în câmp avem conexiune de bandă largă”.

Alte 28 de antene urmează să fie instalate în taberele pentru refugiați de la Giurgiulești, Cahul; Pîrlița, Fălești, Calarașovca, Ocnița și la Centrul de cazare al Biroului de migrațiune și Azil din Chișinău. Asemenea antene au fost donate și Ucrainei, după ce Ministrul ucrainean al digitalizării i-a scris lui Elon Musk pe Twitter. În total compania americană a oferit Ucrainei, României și Poloniei peste o mie de seturi-terminale de utilizator Starlink.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău