Primarul nu trebuie ales după modul în care spune poezii, scrie versuri sau organizează petreceri, nici după modul în care își alege parfumul, mașina vacanța sau mafia (Revista presei)

  • 13 Octombrie 2023 09:44
Primarul nu trebuie ales după modul în care spune poezii, scrie versuri sau organizează petreceri, nici după modul în care își alege parfumul, mașina vacanța sau mafia (Revista presei)

Cum să alegem primari buni? Un Ghid în 5 pași ne propune Ziarul de Gardă, într-un editorial semnat de Alina Radu. Vin alegerile și în fața noastră se vor perinda candidații și candidatele care vor vorbi frumos, mieros, cu poezii și vor organiza concerte, hostropățuri, ospățuri, pomene cu hrișcă și tușonkă. Primarul nu trebuie ales după modul în care spune poezii, scrie versuri sau organizează petreceri, nici după modul în care își alege parfumul, mașina vacanța sau mafia. Primarul poate fi poet, artist, hoinar, preot sau afacerist, dacă în primul rând e integru, bun manager, respectă drepturile tuturor. Nu vă lăsați cuceriți de concerte și asurziți de cântece, pregătiți întrebări, aflați ce au de ascuns și de arătat, aflați cum gândesc și ce soluții reale au. Viața nu e un concert, e o muncă, subliniază autoarea.

Europa Liberă reține declarația președintei Comisiei Europene Von der Leyen despre aderarea R. Moldova la UE în 2030: „Cei care muncesc din greu pot să adere mai devreme” . R. Moldova a făcut „progrese remarcabile” pe calea aderării la UE, a constatat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu președinta Maia Sandu, precizând totodată că „aderarea are loc după merite”.

„R. Moldova a demonstrat cât de determinată și cât de rapid avansează pe calea reformării țării și apropierii de UE”, a spus președinta Comisiei Europene, care a îndemnat R. Moldova să facă și mai multe eforturi, pentru că „solidaritatea UE este de neclintit”. „Moldova a parcurs deja o cale atât de lungă, în pofida multor obstacole, a amenințărilor Rusiei asupra democrației, presiunii asupra sistemului energetic, subminării suveranității țării prin atacuri hibrid și altele”, a mai afirmat von der Leyen.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul său anual cu privire la extinderea UE și va evalua inclusiv progresele R. Moldova în calitate de țară candidată. Rezultatele evaluării vor fi analizate apoi la summitul liderilor europeni din decembrie, la care se va decide asupra deschiderii negocierilor de aderare, notează Europa Liberă.

Republica Moldova trebuie să folosească această situație când liderii europeni sunt favorabili aderării R. Moldova la UE. Avem dreptul la o singură împușcătură, iar această împușcătură trebuie să fie favorabilă, să înceapă negocierile de aderare la blocul comunitar. La această concluzie au ajuns invitații emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, care consideră că vizita oficială a președintei Comisiei Europene la Chișinău, Ursula von der Leyen, reprezintă o încurajare pentru cetățenii R. Moldova dar și pentru guvernare.

Analistul de politică externă din România, Mihai Isac, spune că dacă ar fi să ne uităm la entuziasmul transmis astăzi de către înaltul oficial european dar și declarațiile altor oficiali europeni și nu numai, (...) vedem practic foarte multe semnale care ne duc spre această concluzie că votul politic va fi unul pozitiv. (...) Acest vot politic este o chestiune care privește practic fiecare țară în parte. R. Moldova trebuie să consulte practic orice stat european pentru a înțelege ce poate îmbunătăți în scurta perioadă de timp până la acest vot politic.

Iar Ziarul Național reține declarația șefei statului Maia Sandu, în conferința de presă comună cu Ursula von der Leyen: „Aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”. Dorința noastră de aderare la UE urmărește modernizarea și dezvoltarea economică a R. Moldova, dar și garantarea securității - energetice, cibernetice, informaționale și militare - securitatea tuturor cetățenilor noștri, a spus Maia Sandu, citată de Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău