Primarii din Budapesta, Bratislava, Praga și Varșovia în vizită în Kiev. Gergely Karacsony: „Budapesta este alături de Ucraina. Guvernul ungar nu înseamnă Ungaria”

  • 12 Ianuarie 2023 08:27
Primarii din Budapesta, Bratislava, Praga și Varșovia în vizită în Kiev. Gergely Karacsony: „Budapesta este alături de Ucraina. Guvernul ungar nu înseamnă Ungaria”

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a dezvăluit că împreună cu edilii din Bratislava, Praga și Varșovia (parteneri în grupul de la Visegrád) au călătorit cu trenul la Kiev, pentru răspunde invitației primarului ucrainean Vitali Kliciko.

„A fi alături de Ucraina pentru mine nu este o chestiune care necesită a fi cântărită, ci o chestiune de convingere și de datorie. Noi, maghiarii, știm exact ce înseamnă când o armată de ocupație încearcă să distrugă cu arma dorința de libertate a unei națiuni. De aceea, le-am spus clar prietenilor noștri ucraineni că Ungaria nu este egală cu guvernul maghiar. Nicio națiune nu poate fi învinuită pentru deciziile pe care liderii lor le iau în numele lor”, transmis Gergely Karacsony pe contul său de facebook, potrivit G4Media.

El a adăugat că a dus în capitala ucraineană mesajul a milioane de maghiari, inclusiv al cetățenilor din Budapesta: „Rezistați, entru că această luptă nu este doar între Ucraina și Rusia. Este o bătălie a binelui și a răului. Și numai binele va învinge. Aceasta este condiția păcii, acesta este interesul Ucrainei, al maghiarilor care trăiesc în Ucraina, al Ungariei, al Europei și al întregii lumi. Budapesta este pentru pace, Budapesta este pentru Ucraina…”

Cei patru primari au ajuns în Kiev după o călătorie cu trenul de 17 ore.

„În dreapta mea, primarul din Varșovia este Rafal Trzaskowski, alături de el se află Matus Vallo din Bratislava, iar cel care stă în picioare este nimeni altul decât primarul din Praga: Zdenek Hrib”, a explicat Gergely postând imaginea de mai jos.

La rândul său, primarul Kievului, Vitali Kliciko le-a declarat omologilor săi că Kievul nu va putea supraviețui iernii fără asistență și le-a mulțumit pentru ajutoarele trimise.

Conform administrației din Budapesta, Karacsony urma să participe la dialogul oficial dintre primarii capitalelor țărilor din grupul de la Visegrad, înalți oficiali ucraineni și diplomați din Uniunea Europeană, pe tema ajutoarelor umanitare și infrastructura Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,63
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:96 %
Vint:6,17 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău