Primarii atrag atenția asupra faptului că nu există un dialog și o comunicare eficientă între administrația locală și cea de nivel central, iar primăriile se confruntă cu un deficit acut de specialiști

  • 01 Februarie 2022 13:50
Primarii atrag atenția asupra faptului că nu există un dialog și o comunicare eficientă între administrația locală și cea de nivel central, iar primăriile se confruntă cu un deficit acut de specialiști

Autoritățile publice locale se plâng, în continuare, de presiuni din partea unor structuri guvernamentale și Autorității Naționale de Integritate. Primarii de localități atrag atenția asupra faptului că nu există un dialog și o comunicare eficientă între administrația locală și cea de nivel central, iar primăriile se confruntă cu un deficit acut de specialiști. Carențele au fost scoase în evidență în cadrul Adunării Generale a Autorităților Locale, eveniment organizat astăzi de Congresul Autorităților Locale din Moldova, transmite Radio Chișinău.

Primarii au criticat atitudinea și acțiunile Autorității Naționale de Integritate, care, potrivit lor, în multe cazuri nu este justificată, după cum a sugerat primarul de Edineț, Constantin Cojocaru:

„Elementul de hărțuire a primarilor de către statul în stat, cu numele ANI, rămâne a fi încă un deziderat unde, practic niște elemente minore, minuscule sunt ridicate la nivel de politici (...) ASP-ul, la fel, e o întreagă harababură. Trebuie să stăm în rând să așteptăm săptămâni pentru a rezolva chestiuni publice (...) Mâna primarilor este întinsă, mâna CALM-ului este întinsă. Doar că mâna ținută întinsă foarte mult – obosește. De acea haideți să ne acceptăm, să ne auzim, să ne ascultăm.”, afirmă Constantin Cojocaru.
Președinta Maia Sandu, care a participat la eveniment, a declarat cu referință la activitatea ANI că aceasta a devenit un instrument de hărțuire a aleșilor locali:

„Această autoritate, de când a fost creată, mai mult am văzut-o hărțuind primari și alți angajați din APL. Nu am văzut această autoritate să lupte cu cei care s-au îmbogățit ilegal în funcții înalte de răspundere.”
Primarul municipiului Strășeni, Valentina Casian, s-a plâns de faptul că și acțiunile oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat sunt abuzive. Din toate acțiunile de contestare a deciziilor în instanțe toate au fost pierdute de reprezentanța Guvernului.

„În anul 2021, reprezentanții oficiului teritorial nu s-au prezentat nici la una din ședințele de judecată.”
În cadrul adunării Autorităților Locale premierul Natalia Gavrilița s-a referit, între altele, la reforma administrației publice locale. Premierul a sugerat că aceasta nu este soluția la rezolvarea tuturor problemelor.

„Poziția mea la acest capitol e simplă și pragmatică. Ideea că o reformă administrativă va avea loc timp de un an sau doi și că aceasta va rezolva toate problemele administrării localităților este o iluzie.”
O altă problemă invocată de primari a fost deficitul acut de specialiști, situație dezastruoasă potrivit Ninei Cereteu, primar al orașului Drochia.

„Primăriile rămân fără specialiști. E dezastru. Un specialist îndeplinește atribuțiile pentru trei. În asemenea condiții, despre ce fel de calitate a actului administrativ poate fi vorba? Noi nu avem specialiști funciari, arhitecți economiști juriști specialiști în atragerea investițiilor. Cum putem dezvolta localitățile dacă nu avem cei mai importanți specialiști?”

În Rep. Moldova există peste 900 de comune. Congresul Autorităților Locale din Moldova numără circa 700 de membri - autorități comunale, municipale și raionale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău