Prima unitate de pompieri și salvatori din R. Moldova, independentă energetic, a fost inaugurată la Dondușeni. Maia Sandu: „Este și o soluție ingenioasă în toiul crizei energetice”
-
21 Ianuarie 14:25
Prima unitate de pompieri și salvatori din Republica Moldova, independentă din punct de vedere energetic, a fost inaugurată astăzi la Dondușeni. Investiția de 1,8 milioane de dolari, realizată cu sprijinul Guvernului Statelor Unite, va asigura servicii de salvare și intervenție pentru 30 de localități ale raionului, transmite Radio Chișinău.
Unitatea de pompieri de la Dondușeni este prima din R. Moldova care își asigură 95% din necesarul de energie din surse regenerabile, datorită panourilor fotovoltaice. În această remiză modernă vor activa salvatorii care vor deservi peste 39 de mii de locuitori din 30 de localități ale raionului. Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a subliniat că această unitate reprezintă un exemplu de soluție, în contextul crizei energetice actuale.
„Este și o soluție ingenioasă în toiul crizei energetice când ne confruntăm cu șantajul Moscovei. Aici la dumneavoastră a fost găsită această soluție și această unitate este independentă energetic. 95% din necesitățile de energie vin din energia regenerabilă. Este un exemplu pentru multe instituții din țară. Vrem ca oamenii noștri să fie în siguranță, ne confruntăm cu tot felul de situații de urgență, avem calamități naturale și aici în țară și peste tot în lume și cu atât mai mult trebuie să consolidăm serviciul nostru de salvare a cetățenilor. Vreau să le mulțumesc partenerilor noștri, în special Guvernului Statelor Unite, pentru că, într-adevăr, aceasta este a 15-a remiză în țară cu suportul lor”, a spus Maia Sandu.
Președintele raionului Dondușeni, Valentin Cebotari, a subliniat importanța acestui proiect pentru locuitorii din regiune.
„Acest sediu reprezintă un pas înainte în asigurarea unui răspuns rapid și eficient în situații de urgență. Oferind personalului care va activa și activează aici, condiții necesare pentru a-și desfășura activitatea la cele mai mari standarde. Este un loc în care simbolizează pregătirea, responsabilitatea și angajamentul față de binele tuturor cetățenilor”, a declarat Valentin Cebotari.
Proiectul a fost realizat prin cooperare cu guvernul SUA. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Daniela DiPiero, a reconfirmat angajamentul Statelor Unite pentru sprijinirea siguranței cetățenilor Republicii Moldova.
„Postul mobil de comandă specializat în gestionarea riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, va sprijini IGSU în răspunsul la aceste pericole majore. Acesta va contribui la protejarea și salvarea vieților. Statele Unite se mândresc cu colaborarea cu poporul și guvernul Rep. Moldova pentru a sprijini sănătatea, siguranța și bunăstarea tuturor locutorilor din țară”, a menționat Daniela DiPiero.
În curând, alte două remize similare vor fi deschise în localitățile Ocnița și Căinari.