Prima tranșă de bani pentru reforma învățământului superior a fost aprobată și alocată de către Guvern

  • 15 Iulie 2022 12:50
Prima tranșă de bani pentru reforma învățământului superior a fost aprobată și alocată de către Guvern

Prima tranșă de bani pentru reforma învățământului superior a fost aprobată și alocată de către Guvern, a anunțat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. Banii sunt destinați pentru modernizarea reorganizării instituțiilor și dotarea corespunzătoare a acestora pentru a spori calitatea și competitivitatea centrelor de cercetare. 

Guvernul a alocat 290 de milioane de lei pentru 13 instituții de învățământ care vor derula 20 de proiecte destinate atât studenților, cât și profesorilor cercetători, a spus ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. Din cele 13 instituții selectate de Comisia de concurs, șapte sunt instituții de învățământ superior publice și șase colegii pedagogice. În această tranșă, Guvernul a suplimentat bugetul cu 23 milioane de lei pentru domeniul cercetării.

Acești bani vor fi folosiți pentru modernizarea programelor de studiu  și a spațiilor prin dotare cu echipament necesar cercetării, a spus ministrul.

”Modernizarea înseamnă în viziunea noastră să se aloce resurse publice oamenilor și instituțiilor care performează, astfel ca să generăm o dinamică a succesului, vrem să valorizăm excelența, să cultivăm talentul. Să facem din educație o activitate care ne unește în jurul tinerilor noștri. Această reorganizare a instituțiilor vine cu bani în plus, de aceea anunț astăzi prima alocare de fonduri cu efect mediat către universități și către cercetători”, susține Anatolie Topală. 

Pentru admiterea din anul acesta, ministrul a spus că s-a mărit numărul cu 200 de locuri pentru studenți, încurajând specialități în domeniile științe, inginerie, IT. Tot în acest context, ministrul a subliniat că Rep. Moldova se confruntă cu o criză a cadrelor didactice, în special în zonele rurale, unde profesorii sunt obligați să suplinească și alte materii. Generarea unui număr mai mare de specialiști în acest domeniu, va estompa din evoluția acestei crize, a subliniat oficialul.

”Noi ne dorim și am alocat mai multe locuri pentru domeniul științe ale educației și prin modul pedagogic și prin această organizare și modernizare a învățământului superior dorim să sporim numărul tinerilor care vor depune actele la specialitățile pedagogice, și să-i susținem ca ei să fie încadrați în sistemul educațional”, a mai spus ministrul 

Anatolie Topală a mai spus că în conformitate cu reforma propusă, Ministerul Educației și Cercetării a pregătit deja o serie de programe de pregătire a cadrelor didactice mai performante și atragerea acestora pe piața muncii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău