Prima țară din UE care renunță la AstraZeneca

  • 14 Aprilie 2021 16:32
Prima țară din UE care renunță la AstraZeneca

Danemarca renunță definitiv la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 din cauza efectelor secundare "rare" dar "grave", au anunțat miercuri autoritățile sale sanitare, în urma acestei decizii țara scandinavă devenind prima din Europa care nu va mai utiliza acest ser, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

În pofida avizelor Agenției europene pentru medicamente și al Organizației Mondiale a Sănătății, favorabile utilizării sale, "campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca", a anunțat directorul Agenției naționale de sănătate, Soren Brostrom, în cadrul unei conferințe de presă.

Celor circa 150.000 de persoane care au primit o doză din acest ser li se va propune un alt vaccin pentru a doua doză, potrivit autorităților.

Danemarca a suspendat temporar vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pe 11 martie ca măsură de precauție și nu a reluat de atunci inocularea cu acest ser, nici măcar într-o măsură limitată, cum au procedat alte țări.

Motivul pentru suspendarea vaccinării cu acest ser este reprezentat de cazurile izolate severe de cheaguri de sânge, și chiar de decese suspecte, la oameni care au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca.

Chiar dacă a confirmat pe 8 aprilie o legătură cu cazurile foarte rare de tromboză grave, EMA a estimat că beneficiile vaccinului depășesc în continuare riscurile.

Majoritatea țărilor europene care au suspendat utilizarea vaccinului au reluat-o, cel mai adesea fixând o limită de vârstă.

Africa de Sud a renunțat la ser în februarie, întrucât eficacitatea sa este pusă la îndoială în combaterea tulpinii apărute în această țară. SUA, ca și Elveția, nu au autorizat încă vaccinul AstraZeneca, iar Venezuela a refuzat să facă acest lucru, invocând efectele sale secundare.

Renunțarea la vaccin înseamnă o prelungire cu trei săptămâni a programului danez de imunizare, care prevede vaccinarea tuturor celor de peste 16 ani până în luna iulie.

În Danemarca, la persoanele injectate cu AstraZeneca s-au înregistrat două cazuri de tromboză grave, dintre care unul mortal, ambele fiind persoane fără probleme anterioare de sănătate.AGE

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
5
Tue
1
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău