Prima rețea de măsurare și vizualizare a calității aerului în Chișinău. Instalarea echipamentului inteligent este finanțată de Facilitatea Globală de Mediu
-
06 Iunie 2019 10:19
Echpament inteligent dotat cu senzori de măsurare a calității aerului vor fi instalați pe străzile principale din 5 sectoare ale orașului Chișinău. Acesta va monitoriza non-stop nivelul de poluare al aerului, datele urmând a fi furnizate în timp real pe un portal web.
Astfel, vor fi măsurați următorii parametri: ozon (O3), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (conform cerințelor UE de calcul a indexului de calitate a aerului), nivelul de zgomot, temperatura, presiunea și umiditatea aerului. Pulberii în suspensie (PM10 și PM2.5) sunt particule fine generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor.
Locațiile exacte urmează a fi selectate în parteneriat cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Aceasta va fi prima rețea de măsurare și vizualizare în timp real a calității aerului din Chișinău.
„Aerul poluat este un factor determinant în generarea multiplelor afecțiuni respiratorii și cardiovasculare. Totodată, multipli poluanți din aer cauzează încălzirea globală, de exemplu carbonul produs de motoarele diesel, din arderea deschisă a deșeurilor, etc. Este important să cunoaștem nivelul de poluanți în aer, pentru a putea dezvolta programe de prevenire a poluării aerului și pentru a lansa acțiuni de diminuare a poluării aerului. Accesibilitatea datelor în timp real va fi utilă și oamenilor care vor putea evita anumite zone sau intervale orare cu nivel sporit de poluare”, a declarat Inga Podoroghin, specialistă de programe la PNUD Moldova.
În prezent, calitatea aerului este monitorizată de Laboratorul pentru Calitatea Aerului Atmosferic care are în rețeaua sa 8 posturi staționare de monitorizare (6 în Chișinău și 2 în Bălți). Datele privind nivelul de poluare al aerului sunt prelevate de 3 ori pe zi, în baza acestora fiind elaborate rapoarte zilnice și lunare.
Echipamentul inteligent va fi instalat în următoarele luni, în cadrul unui program de granturi lansat de Proiectul „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.
Facilitatea Globală de Mediu este mecanismul financiar desemnat pentru Convenția ONU privind diversitatea biologică, Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice, Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți precum și al Convenției ONU pentru combaterea deșertificării.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.