Prima reacție oficială a Chinei în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul chinez de la Paris

  • 24 Aprilie 2023 12:00
Prima reacție oficială a Chinei în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul chinez de la Paris

China respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor, precum și scopurile și principiile Cartei ONU, a asigurat la conferința de presă obișnuită de luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez Mao Ning, precizând că remarcile sale referitoare la suveranitate reprezintă poziția oficială a guvernului chinez, notează Reuters și AFP, citate de AGERPRES.

Aceste precizări vin după ce într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză, ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a pus la îndoială suveranitatea fostelor republici sovietice cum este Ucraina. Luni, Mao a fost întrebată dacă poziția ambasadorului reprezintă poziția oficială a Chinei.

Fostele state din URSS "nu au statut efectiv în dreptul internațional pentru că nu există un acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană", a spus ambasadorul, potrivit Reuters și AFP.

Afirmațiile sale au provocat un val de indignare în statele vizate și au fost calificate drept "inacceptabile" de către șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a declarat că "UE nu poate decât să presupună că aceste declarații nu reprezintă poziția oficială a Chinei".

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a insistat luni că "după prăbușirea Uniunii Sovietice China a fost una dintre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu țările respective" și că "după stabilirea de relații diplomatice China a aderat mereu la principiul respectului reciproc și egalității pentru dezvoltarea de relații bilaterale de prietenie și cooperare".

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, într-un interviu difuzat de televiziunea franceză că, ambasadorul chinez la Paris a declarat că, din punct de vedere istoric, Crimeea face parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hrușciov. Mai mult, acesta a spus că statele din fosta Uniune Sovietică nu au statut în dreptul internațional actual, întrucât „nu există niciun acord internațional care să le precizeze statutul de țări suverane”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău