Prima promoție a jurnaliștilor profesioniști sărbătorește cea de-a 50-a aniversare
-
23 Decembrie 2020 19:38
Prima promoție universitară a jurnaliștilor profesioniști din R. Moldova sărbătorește o jumătate de secol, informează MOLDPRES.
Cu această ocazie, Gheorghe Copoț, șeful grupei de studenți de acum 50 de ani, a afirmat că dintre membrii primei catedre universitare care și-au asumat responsabilitatea de a-i școli pe cei 23 de studenți de la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, selectați pentru a inaugura secția de jurnalistică, a mai rămas în viață un singur profesor – scriitorul Tudor Țopa. Promoția de absolvenți din 1970 își amintește cu pietate de Dumitru Coval, Procopie Cravțov, Valentin Clobuțchi, Mihail Grinberg, Axentie Blanovschi, pedagogi-jurnaliști cu deschidere pentru instruirea unei generații noi în mass-media.
”Actualii specialiști afirmați pe tărâmul jurnalismului și comunicației îi comemorează azi și pe colegii din renumita grupă – Serafim Belicov, Petru Comarovschi, Pavel Cristov, Ion Enache, Sergiu Manea, Vasile Popescu și Efim Tarlapan, plecați în deplasări cu destinația – Eternitate. Cine nu i-a cunoscut din presa scrisă sau de la posturile de Radio și TV, unde au activat decenii bune... Și în prezent, răsfoind publicațiile scrise, fie în emisiuni TV ne întâlnim cu Ilie Bujor, Alexandru Ciobanu, Gheorghe Ciurea, Victor Pavliuc, Gheorghe Postolache, Anatol Semionov sau Tamara Vieru Pereteatcu”, a precizat cunoscutul ziarist.
Potrivit lui Gheorghe Copoț, și-au scris numele pe coperte de carte Larisa Ungureanu, doctor în studiul artelor, membră a Uniunii Cineaștilor, Mihai Morăraș, Ion Bradu și Liviu Belâi, membri ai Uniunii Scriitorilor, Tudor Colac, doctor în etnologie, cercetător științific coordonator la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Oamenilor de Teatru și al Uniunii Muzicienilor. Emisiunea „La vatra jocului” fondată la Radio Moldova de Tudor Colac, împlinește 55 de ani, rămânând o emisiune unică, longevivă, în spațiul nostru al mass-media. El a înființat primul studiou de radio și telejurnalistică de la Universitatea de Stat din Moldova, activând la catedră în calitate de conferențiar, avându-i ca primi absolvenți pe artiștii emeriți Ștefan Culea și Ecaterina Balan.
La rândul său, doctorul în etnologie Tudor Colac a spus că primii jurnaliști profesioniști din pleiada de aur au făcut istorie. ”Pavel Cristov/Cristea de la Cerepcău, fost redactor-șef la „Tinerimea Moldovei” și „Chișinău, gazetă de seară”, Gheorghe Copoț, redactor-șef la „Vocea poporului”, Mihai Morăraș, a fost redactor-șef la ziarul Universității de Stat din Moldova, cu rubrici permanente la „Literatura și Arta”. Publicații de prestigiu – „Cultura”, „Luceafărul”, „Viața satului” și „Gazeta Satului”, „Chipăruș”, „Moldova Suverană” ș.a. au fost onorate să găzduiască scrisul colegilor din prima promoție de jurnaliști profesioniști, a subliniat Tudor Colac.
Prima promoție de jurnaliști a absolvit secția de ziaristică din cadrul Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova în anul 1970.