Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa

  • 01 August 2022 11:03
Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa

O navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa, în dimineața de 1august - transmite Ukrinform, menționând că este primul transport maritim din ultimele cinci luni, când a început invazia rusă, scrie Rador.

"Prima navă cu hrană ucraineană a părăsit portul Odesa" - a scris pe Facebook și ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Nava Razoni, sub pavilionul Sierra Leone, se îndreaptă spre Liban, transportând 26.000 de tone de porumb ucrainean. Ministrul Kubrakov a amintit că Ucraina este al patrulea exportator de porumb la nivel mondial, așa că posibilitatea de a efectua acest transport pe cale maritimă este un succes uriaș pentru asigurarea securității alimentare globale.

"Astăzi, Ucraina, împreună cu partenerii, face încă un pas pentru prevenirea foametei în lume. Deblocarea porturilor va oferi economiei venituri în valută de cel puțin un miliard de dolari și o oportunitate pentru sectorul agricol de a planifica sezonul de semănat de anul viitor" - a subliniat Kubrakov. Potrivit acestuia, alte 16 nave așteaptă să plece din porturile din Odesa.

"Acestea sunt nave care au fost blocate de la începutul invaziei ruse la scară largă. În paralel, vom primi cereri pentru sosirea de noi vase pentru încărcarea produselor agricole. În următoarele săptămâni, cu sprijinul partenerilor noștri, ne propunem să atingem capacitatea deplină de transbordare a produselor agricole" - a explicat ministrul.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk a transmis, de asemenea, că siguranța acestui transport a fost reconfirmată de partenerii Kievului (ONU și Turcia).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău