Prima navă cu cereale ucrainene a fost verificată de ruși, ucraineni și turci la Istanbul

  • 03 August 2022 15:30
Prima navă cu cereale ucrainene a fost verificată de ruși, ucraineni și turci la Istanbul

O echipă comună a finalizat cu succes inspecțiile la prima navă încărcată cu cereale din Ucraina destinate exportului de la începutul agresiunii militare ruse în februarie, a anunțat miercuri Ministerul turc al Apărării, conform AFP și DPA, informează AGERPRES.

Inspecția efectuată de reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, Turciei și Națiunilor Unite a durat aproximativ o oră. Echipa este responsabilă pentru a se asigura că nava nu transportă încărcături neautorizate, cum ar fi arme.

„Nava va continua în scurt timp să navigheze prin strâmtoarea Bosfor din Istanbul spre destinația finală Liban”, a precizat ministerul pe Twitter.

Nava sub pavilionul Sierra Leone urma să pornească din nou la drum cu puțin timp înainte de prânz (09:00 GMT) spre portul Tripoli, în nordul Libanului, prin Bosfor, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara, între țărmul european și cel asiatic al Istanbulului. Marmara se deschide apoi spre Marea Mediterană prin strâmtoarea Dardanele.

Transportul de 26.000 de tone de porumb a părăsit luni dimineață portul Odesa și este primul care este autorizat în conformitate cu termenii acordului încheiat la 22 iulie la Istanbul între Rusia și Ucraina, prin medierea Turciei și sub egida Națiunilor Unite.

Acest acord permite reluarea livrărilor pe piețele mondiale de cereale ucrainene blocate de la invazia rusă. Turcia și ONU au declarat că vor ajuta la coordonarea în condiții de siguranță a exporturilor și vor monitoriza transporturile pentru a se asigura că navele nu transportă arme în zona de război. Un centru comun de coordonare a fost deschis la Istanbul și este deservit de personalul celor patru părți.

Mai mult de 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut așteaptă încă să fie exportate, potrivit datelor din Ucraina. Alimentele sunt necesare de urgență pe piața mondială - în special în Asia, Africa și Orientul Mijlociu. ONU a avertizat recent cu privire la cea mai mare foamete din ultimele decenii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău