Prima expoziție din lume care conține doar opere în realitate augmentată, inaugurată la Paris

  • 18 Iunie 2021 14:37
Prima expoziție din lume care conține doar opere în realitate augmentată, inaugurată la Paris

Grand Palais Ephemere din Paris găzduiește sâmbătă și duminică primul festival de realitate augmentată organizat vreodată, în cadrul căruia opere în mișcare și virtuale pot fi urmărite prin intermediul celui de-al ''treilea ochi'' - ecranul unei tablete sau al unui smartphone, informează AFP, potrivit Agerpres.

''Este o premieră în Franța și în lume'', a subliniat pentru AFP Roei Amit, director pentru operațiuni digitale în cadrul Asociației muzeelor naționale (Réunion des musées nationaux, RMN)-Grand Palais.

''Sunt opere ale unor tineri artiști, opere virtuale care există, aici și acum! Dar pe care nu le descoperim decât prin intermediul ecranelor. Ecranul este asemănător unui al treilea ochi, care ne permite să dezvoltăm relații cu operele'', a explicat acesta.

Instalat în parcul Champ de Mars, nu departe de Turnul Eiffel, într-un spațiu expozițional cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, proiectat de arhitectul Jean-Michel Wilmotte pentru a fi deschis temporar pe durata lucrărilor de renovare de la Grand Palais, festivalul ''Palais augmenté'' propune un anumit tip de artă contemporană care poate fi practicată exclusiv de artiști ce stăpânesc tehnologiile digitale de ultimă generație.

Vizitatorii sunt invitați să vină gratuit (cu rezervare prealabilă), echipați cu un telefon mobil care să aibă bateria încărcată, a precizat RMN. Vor trebui să descarce o aplicație necesară vizualizării operelor și vor fi ghidați de custozi.

Foto: (c) CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA



În timp ce se plimbă prin incintă, vizitatorii vor putea vedea pe ecrane felul în care operele virtuale se desfășoară în spațiu: mâini care împing asemenea unor tentacule, flori fantastice, sau un monstru enorm care se plimbă la înălțimea tavanului, depune ouă și face comentarii despre actualitate, istorie, cultură și arhitectura clădirii. Unul dintre proiecte permite vizitatorilor, echipați cu un dispozitiv 5G oferit în mod special de către custozi, să genereze urme virtuale.

 


Foto: (c) CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA



Cinci artiști și două școli de arte vizuale, GOBELINS din Paris și ECAL din Lausanne, au participat la această provocare.

''Cu toții au în jur de 30 de ani, au crescut cu instrumente digitale și se află în avangardă. Multe dintre temele lor sunt legate de ecologie, vegetal, spațiu'', a subliniat Roei Amit. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău