Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a ajuns la final. Datele preliminare au fost prezentate de șeful BNS, Oleg Cara

  • 09 Iulie 14:17
Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a ajuns la final. Datele preliminare au fost prezentate de șeful BNS, Oleg Cara

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor, care a avut loc în acest an, a luat sfârșit. Datele preliminare, oferite de Biroul Național de Statistică, arată că, până în prezent, au fost recenzate circa 2 milioane 448 de mii de persoane și 1 milion 655 de mii de locuințe.

În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 au fost recenzate circa 2 milioane 448 de mii de persoane și un milion 655 de mii de locuințe, potrivit directorului general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara. Comparativ cu recensământul din 2014, perioada de colectare a fost extinsă. Este vorba de circa 3 luni comparativ cu 14 zile în 2014.

Datorită utilizării în premieră a tabletelor, pe durata recensământului a fost posibilă prezentarea datelor în timp real, a subliniat Oleg Cara.

„Recenzarea constitutie o primă etapă a realizării Recensământului populației în cadrul căreia au fost colectate date de la populație. Urmează a doua etapă importantă care presupune utilizarea altor surse de date administrative, private, pentru a completa datele obținute în cadrul recenzării. În final, în baza procesării datelor, urmează să fie introduse și desemnate datele atât de mult dorite și așteptate de către societate”, a precizat Oleg Cara.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a menționat că datele obținute la recensământ vor ajuta autoritățile să proiecteze mai bine infrastructura, să modernizeze educația, să îmbunătățească serviciile sociale și de sănătate și să ia decizii bazate pe necesitățile oamenilor.

„În ultimele 3 luni peste 4000 de recenzori au mers din casă în casă și au colectat datele despre populație și locuințe. Mulțumim tuturor celor care au răspuns la întrebările operatorilor și au contribuit la succesul acestui exercițiu. A fost o procedură sigură, care ne va ajuta în dezvoltarea țării noastre”, a spus Artur Mija.

Uniunea Europeană a sprijinit financiar exercițiul de colectare a datelor prin 2 milioane de euro, inclusiv prin punerea la dispoziție a 3000 de tablete.

Datele obținute devin și mai valoroase pentru calea aderării Rep. Moldova în Uniunea Europeană, a precizat reprezentantul Delegației Uniunii Europene, Jan Demidovits-Mekelainen.

 „Cunoașteți foarte bine despre capitolul 18 care este dedicat statisticii. Este unul, dintre așa numitele capitole fundamentale, cele mai importante capitole am putea spune, cu valoare fundamentală. Iată de ce UE va continua să sprijine toate capitolele de negociere, cu atenție specială celor care sunt fundamentale”, a precizat an Demidovits-Mekelainen.

Primele rezultate ale recensământului urmează să fie prezentate la sfârșitul anului 2024. Rezultate finale detaliate vor fi disponibile și publicate până la finele anului 2025.

Sursa foto: Elena Covalenco

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău