Prima ediție Astra Film Chișinău s-a încheiat în aplauze și cu dorința continuității în 2023

  • 15 Noiembrie 2022 17:48
Prima ediție Astra Film Chișinău s-a încheiat în aplauze și cu dorința continuității în 2023

Astra Film Chișinău a fost o adevărată sărbătoare a filmului documentar care, timp de trei zile, a adus publicului din capitala Republicii Moldova farmecul prestigiosului festivalul desfășurat neîntrerupt la Sibiu, în România, din 1993. Sute de spectatori au avut ocazia să vadă Muzeul Nașional de Artă al Moldovei, câteva dintre cele mai bune filme de non-ficțiune din selecția Astra Film Festival și să discute cu regizori români.

Un farmec aparte au avut filmele dedicate tinerilor, urmate de ateliere de film literacy și de concertul „Floare de Maidan” susținut de divizia de tineret a Centrului Cultural Subcarpați.

Evenimentul Astra Film Chișinău a fost organizat de Astra Film și CNM Astra și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, și de Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa la Chișinău.

Filmele proiectate la Astra Film Chișinău, multe dintre ele cu premii importante la festivalul de la Sibiu, au fost grupate în două tematici cu profunde semnificații („Drumuri care ne apropie” și „Destine și comunități”). Sala a fost arhiplină la câteva proiecții, inclusiv la filmul din deschidere, „Transalpina – Drumul regilor”, proiectat în prezența regizorului Dumitru Budrala.

„Am fost foarte încântat de felul în care ne-au primit oamenii din Chișinău și de interesul manifestat de publicul de aici, care a venit în număr atât de mare să vadă film de non-ficțiune. Am stat de vorbă cu mulți oameni fascinanți și mi-a fost întărită convingerea că filmul documentar este un limbaj cultural, care merge direct la sufletul și în mintea privitorului. Un drum care apropie destine și comunități”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Regizorul a deschis alături de secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, prima ediție a STRA Film Chișinău, în prezența ministrului Culturii din Republica Moldova – Sergiu Prodan, a ambasadorului României în Republica Moldova – E.S. Cristian-Leon Țurcanu, a ministrului Educației și Cercetării – Anatolie Topală, a ambasadorului Franței în Republica Moldova – E.S. Graham Paul. De asemenea, au participat numeroși oameni de cultură din Republica Moldova, precum Virgil Mărgineanu – președintele Uniunii Cineaștilor, Valentina Iusuphodjaev – directorul Centrului Național al Cinematografiei, Tudor Zbârnea – directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, regizorul și scenaristul Dumitru Olărescu și mulți alții.

Entuziasmul publicului prezent la toate proiecțiile din cadrul ASTRA Film Chișinău a dovedit din nou cât de importante sunt legăturile culturale, care reprezintă adevărate „drumuri care apropie destine și comunități”.

„Succesul de anul acesta al ediției de la Chișinău ne-a convins să depunem toate eforturile pentru a continua și în anii viitori colaborarea cu Astra Film în Republica Moldova”, a declarat Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM.

„Tinerii din Chișinău, sensibilitate și maturitate a percepției artistice”

De o participare deosebită s-au bucurat proiecțiile de film dedicate tinerilor, aduse direct din selecția ediției din acest an a Astra Film Junior, cel mai îndrăgit și mai complet program de educație prin film documentar din România. La fiecare proiecție, de la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, au venit zeci de adolescenți, alături de  părinți sau profesori. Cei mai mulți au rămas, după proiecții, la atelierele de film literacy susținute de regizoarea Lidia Ilie.

M-ați ajutat să descopăr o altă latură a artei, cinematografia. Am aflat multe lucruri noi pe care nu le știam și faptul că cinematografia nu înseamnă numai a crea, ci și a privi din punctul de vedere al regizorului și al spectacolului”, a spus Maria, o elevă venită la una dintre proiecții.

„M-am bucurat să văd la tinerii din Chișinău sensibilitate și maturitate a percepției artistice asupra filmelor proiectate. Am întâlnit tineri talentați și curioși, cu care am avut discuții rodnice în cadrul atelierelor. Nădăjduiesc că a fost de folos și pentru ei această întâlnire și că, poate, i-a inspirat pe unii în vederea urmării unei cariere în cinematografie”, a declarat regizoarea Lidia Ilie.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Chișinău este un program organizat de Astra Film, CNM Astra și de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău