Prima Doamnă a Ucrainei, invitata de onoare a Ursulei von der Leyen la discursul privind Starea UE din plenul Parlamentului European

  • 14 Septembrie 2022 09:23
Prima Doamnă a Ucrainei, invitata de onoare a Ursulei von der Leyen la discursul privind Starea UE din plenul Parlamentului European

Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și prima doamnă a Ucrainei, este invitatul de onoare al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, care va fi susținut miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, scrie caleaeuropeana.ro.

 

Printr-o tradiție împrumutată de la discursul privind starea națiunii al președintelui american, șefa Comisiei Europene a invitat-o în casa democrației europene pe prima doamnă a Ucrainei, țară care se confruntă cu agresiunea militară rusă și care primește sprijin de la Occident – SUA, NATO și UE – pentru a face față acestei ofensive și pentru a intra într-un proces de reconstrucție post-conflict.

Sunt încântată să o întâmpin pe Prima Doamnă Olena Zelenska în calitate de invitat de onoare pentru discursul de mâine privind Starea Uniunii“, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter, într-un anunț însoțit și de două fotografii în care apare alături de soția președintelui ucrainean.

“Curajul poporului ucrainean a emoționat și inspirat întreaga lume”, a spus ea, promițând că “Europa va fi alături de voi la fiecare pas”.

Ursula von der Leyen își va susține miercuri, de la pupitrul democrației euroepne, cel de-al treilea său discurs privind starea Uniunii Europene (SOTEU 2020 și SOTEU 2021), urmat de o dezbatere cu eurodeputații.

Potrivit tradiției, președinta Comisiei Europene va prezenta impactul activității Comisiei din ultimul an și planurile sale viitoare.

Temele centrale ale discursului de miercuri privesc solidaritatea UE cu Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE și de reducere a dependenței sale de combustibilii fosili ruși, precum și actualele creșteri ale prețurilor la energie.

Priorități ale discursului lui von der Leyen vor fi și obiectivele inițiale ale Comisiei sale, Pactul verde european și tranziția verde și digitalizarea, precum și răspunsul UE la pandemia de COVID-19 și pregătirea pentru viitoarele pandemii și la planul de redresare NextGenerationEU.

Dezbaterea privind starea Uniunii Europene este întotdeauna un moment cheie pentru a demonstra responsabilitatea Comisiei Europene față de reprezentanții aleși în mod democratic ai UE. Acest eveniment anual este important pentru promovarea unei Uniuni mai transparente și mai democratice. Este o oportunitate de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetățeni, evidențiind principalele puncte de acțiune și provocări ale anului. Drepturile cetățenilor și procesul democratic se află în centrul acestei dezbateri plenare unice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău