Prima Doamnă a Ucrainei, despre criza energetică: În vreme ce voi vă numărați mărunțișul, noi ne numărăm victimele

  • 04 Septembrie 2022 16:31
Prima Doamnă a Ucrainei, despre criza energetică: În vreme ce voi vă numărați mărunțișul, noi ne numărăm victimele

Impactul economic al războiului din Ucraina este greu de îndurat pentru aliații săi, dar dacă britanicii își numără mărunțișul, noi ne numărăm victimele, a declarat Prima Doamnă de la Kiev, Olena Zelenska, într-un interviu pentru BBC, citat de Digi24.

În amplul interviu amintit mai sus, care urmează să fie difuzat duminică, Zelenska a fost întrebată care este mesajul său pentru britanicii care se confruntă cu o creștere a facturilor la energie, în parte ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a impactului pe care acest război l-a avut asupra prețurilor globale la gaze și petrol.

”Înțeleg că situația este foarte grea. Dar dați-mi voie să amintesc că în perioada pandemiei de COVID-19, când au fost creșteri de prețuri, Ucraina a fost și ea afectată. Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși. Așa că, în vreme ce voi vă numărați bănuții din contul bancar sau din buzunar, noi ne numărăm victimele” a atras atenția Prima Doamnă a Ucrainei, făcând apel la continuarea sprijinului pentru țara sa.

Aceasta a declarat pentru BBC că este dificil pentru cei din afara Ucrainei să înțeleagă impactul războiului asupra oamenilor, punctând că este important ca poveștile oamenilor să fie împărtășite.

În acest context, Zelenska a amintit de un clip video în care apare un băiețel ucrainean care trece granița poloneză inundat de lacrimi, în martie, la scurt timp după declanșarea războiului.

”Cred că tații și mamele care privesc acest clip nu pot decât să izbucnească în lacrimi. M-am pus în locul lor și că cred că toată lumea, fiecare om ar trebui să simtă la fel. De aceea este important să spunem aceste povești, să le împărtășim, pentru că ele sunt fața războiului. Nu numărul de bombe căzute, nu sumele cheltuite, ci poveștile despre oameni – și există mii de astfel de povești”, a subliniat Olena Zelenska.

Aliații Ucrainei au dat asigurări că vor continua să fie alături de această țară, fiind pregătiți să plătească prețul apărării și libertății.

Cel mai recent exemplu al acestui angajament sunt întâlnirea dintre Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și secretarul de stat american, Antony Blinken, și întrevederea dintre președintele francez, Emmanuel Macron și premierul britanic în exercițiu, Boris Johnson.

Mai mult, să nu uităm că Germania, prin vocea ministrului său al dezvoltării, Svenja Schulze, a anunțat că va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru a finanța programele de asistență destinate persoanelor strămutate din interiorul Ucrainei ca urmare a războiului provocat de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău