Prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă și cea în formă procentuală vor rămâne neschimbate în 2021

  • 26 Noiembrie 2020 14:55
Prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă și cea în formă procentuală vor rămâne neschimbate în 2021

Prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum și cea în formă procentuală din salariu și din alte recompense vor rămâne neschimbate în 2021, potrivit proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul viitor, care a fost examinat de Consiliul de administrație al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, transmite Bizlaw.md.

Documentul prevede atât venituri, cât și cheltuieli în jur de 11 miliarde 321 milioane de lei. În comparație cu suma aprobată pentru 2020, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 35%.

Astfel, potrivit sursei citate, prima în sumă fixă va constitui 4 056 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% și 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%.

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, în jur de 11 miliarde 158 de milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente. Această cifră este cu aproape 2 miliarde 932 de milioane sau cu 35,6% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2020. Creșterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2021 prevede acoperirea cheltuielilor aferente majorării cu 30% de la 1 ianuarie 2021 a salariilor de funcție al personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice. Totodată, este prevăzută acoperirea cheltuielilor destinate sporului pentru motivarea personalului antrenat în acordarea asistenței medicale persoanelor cu COVID-19.

Cea mai mare creștere, cu peste 1 miliard 632 de milioane de lei sau cu 38,9% față de suma aprobată pentru anul curent, este planificată la nivelul asistenței medicale spitalicești. Suma totală planificată pentru acest tip de asistență medicală va depăși 5 miliarde 824 de milioane de lei. Acest fapt va permite acoperirea financiară a serviciilor spitalicești acordate pacienților cu COVID-19, a serviciilor acordate de unitățile de primiri urgențe, a cazurilor de chirurgie de zi, precum și a serviciilor din cadrul programelor speciale.

Pentru asistența medicală primară este planificată o creștere cu peste 667 de milioane de lei sau cu 29,5% față de bugetul aprobat pe 2020. Majorarea respectivă va asigura, printre altele, acoperirea unui număr mai mare de medicamente compensate, inclusiv preparate pentru pacienții cu diabet, compensarea unor tipuri de dispozitive medicale (glucometre, pungi colectoare pentru stome), precum și extinderea listei medicamentelor compensate. Cheltuielile destinate medicamentelor compensate au fost prevăzute în sumă de aproape 678 de milioane 619 mii de lei sau cu 23,7 milioane mai mult față de suma aprobată pentru anul curent.

La nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în creștere cu peste 212 milioane de lei sau cu 27,3%. Din acești bani urmează a fi finanțate medicamente și consumabile achitate suplimentar, servicii de intervenție timpurie copiilor de la naștere până la 3 ani cu nevoi speciale/tulburări de dezvoltare și risc sporit, tratamentul de reabilitare a copiilor cu dizabilități neuro-locomotorii, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă.

Mijloacele financiare pentru asistența medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în sumă de peste 1 miliard 74 milioane de lei, cu circa 368 de milioane sau 52,1% mai mult față de suma aprobată pe anul 2020.

Îngrijirile medicale la domiciliu urmează a fi finanțate cu peste 98 de milioane de lei, cu peste 30 de milioane sau cu 44,8% mai mult față de volumul aprobat pe anul curent. În cadrul acestui subprogram vor fi finanțate și serviciile prestate de centrele comunitare de sănătate mintală și de sănătate prietenoase tinerilor.

Suma pentru serviciile de înaltă performanță vor crește cu aproape 22 milioane de lei sau cu 9,8% față de cea aprobată pe 2020.

Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate 45 de milioane de lei, iar în cel de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 15 milioane.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:4,63 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău