Prima autostradă din Rep. Moldova, tot mai aproape de realizare. Va lega un oraș din România cu unul din Ucraina

  • 10 Iunie 18:30
Prima autostradă din Rep. Moldova, tot mai aproape de realizare. Va lega un oraș din România cu unul din Ucraina

Republica Moldova este ancorată în planurile europene de modernizare a infrastructurii de transport. În special, autoritățile de la Chișinău au anunțat pe unde va trece prima autostradă din Moldova, care urmează să lege orașele Iași, Ungheni, Chișinău și Odesa, relatează IPN.

Proiectul detaliat al acestei autostrăzi, cu traseul exact, estimările financiare a fost prezentat la cea de-a 4-a ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurată la Chișinău în septembrie trecut.

Recent, ediția românească a publicației internaționale Forbes notează că România, parte constituantă a Platformei în cauză, este cel mai mare dezvoltator de infrastructură rutieră din Uniunea Europeană, cu 780 de kilometri de drumuri contractați și alți peste 240 de kilometri aflați în licitație, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„România, prin CNAIR, este la ora actuală cel mai mare dezvoltator din Uniunea Europeană în domeniul infrastructurii mari de transport rutier. Cu 780 de km contractați și aflați acum în faza de proiectare sau de execuție și cu alți peste 240 de km aflați acum în licitație, în România se folosesc la ora actuală cele mai moderne tehnologii pentru construcția și proiectarea drumurilor de mare viteză (autostradă și drum expres)”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.

Proiectul autostrăzii peste Prut prevede două etape — prima de la Ungheni la Chișinău, iar cea de-a doua etapă — de la Chișinău spre sud-estul țării. Porțiunea de la Ungheni la Chișinău se va conecta cu rețeaua de autostrăzi din România, în special cu autostrada A8, care va lega Târgul-Mureș de Iași și Ungheni, dar care încă nu e a intrat în faza lucrărilor pe teren, iar din Iași - cu autostrada A7, aflată în fază de construcție. Autostrada va include și noul pod în regim de autostradă, care urmează să fie construit peste Prut la Ungheni.

Intențiile autorităților de la Chișinău cuprind și obiectivul ca toate drumurile naționale și regionale, pe o distanță cumulată de aproape 6 000 km, să fie în stare bună, cu reparații majore acolo unde e cazul, sau construcții de drumuri noi. Printre drumurile noi care urmează a fi construite sunt centura orașelor Vulcănești și Cimișlia, dar și reconstrucții majore de trasee mari și importante în nordul Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
31,24
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:9,77 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
23
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău