Prima amendă pentru miliardul furat din Republica Moldova (Timpul)

  • 14 Decembrie 2015 09:47

Revista presei din 14 decembrie 2015

Prima amendă pentru miliardul furat din R. Moldova, titrează Timpul, referindu-se la știrea din Letonia, unde regulatorul financiar a acordat cea mai mare amendă din istorie țării baltice subsidiarului local al băncii ucrainene Privat-Bank pentru participarea la furtul unui miliard de dolari din Republica Moldova. Comisia pentru Piața Financiară și Capital (FKTK) a anunțat că amendează filiala PrivatBank cu 2 milioane de euro și cere înlocuirea conducerii subsidiare pentru „încălcarea Legii privind spălarea de bani și finanțarea terorismului” și alte ilegalități. 

PLDM continuă negocierile, dar nu renunță la condiții, scrie Timpul, după ședința de ieri a Consiliului Politic Național al liberal-democraților. Liberal-democrații insistă pe scoaterea instituțiilor independente din captivitate politică, demisia conducerii instituțiilor care au admis furtul miliardului și alegerea unui premier neafiliat.

Ziarul Național scrie despre altă mișcare pe scena politică din Republica Moldova  - Partidul „Forța Poporului” a lui Nicolae Chirtoacă și-a schimbat ieri denumirea și conducerea. Ieri Congresul formațiunii a decis redenumirea acesteia în Partidul Politic Demnitate și Adevăr, iar noul președinte al partidului a fost ales avocatul Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei Civice Demnitate și Adevăr. 

Într-un editorial din Adevărul, istoricul Ion Mischevca se întreabă dacă vor fi în stare politicienii noștri repetenți să îngrașe porcul în ajun sau în următorii 8 ani vom avea federalizare cu separatiștii, integrare euroasiatică, contrareforme în justiție și poliție, libertate doar presei de partid, reintroducerea sistemului de vize cu UE, emigrări în masă ale ultimilor mohicani rămași acasă, declararea unei neutralități mai permanente decât cea permanentă și, nu în ultimul rând, o luptă acerbă cu unionismul, adică cu românismul.

Primarul apolitic al orașului Cahul se confruntă cu lipsă de oameni dornici să muncească pentru localitate, scrie Adevărul. Nicolae Dandiș a povestit într-un interviu pentru Adevărul în ce stare a găsit Primăria atunci când a preluat conducerea, cum se înțelege cu consilierii care fac parte din diferite partide, ce datorie externă are Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Cahul și ce a reușit să realizeze timp de cinci luni de când a fost învestit în funcție.

Pilotul moldovean al elicopterului doborât de talibani în Afganistan este mort, titrează Adevărul.  Reprezentanții companiei Valan ICC au anunțat familia, ieri, 13 decembrie, despre faptul că Oleg Groza a fost omorât de către talibanii care l-au ținut ostatic. Reprezentanții companiei vor aduce vineri trupul neînsuflețit al pilotului în țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău