Prigojin a trimis Casei Albe o scrisoare în care cere să i se spune de ce delicte este acuzat grupul de mercenari Wagner

  • 21 Ianuarie 2023 15:43
Prigojin a trimis Casei Albe o scrisoare în care cere să i se spune de ce delicte este acuzat grupul de mercenari Wagner

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a publicat sâmbătă o scurtă scrisoare pe care a adresat-o Casei Albe și în care cere să i se spună de ce delicte este acuzată compania sa, după ce Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva grupului paramilitar rus, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securității Naționale al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că Wagner, care luptă alături de armata rusă care a invadat Ucraina și își asumă meritele pentru progresele înregistrate pe câmpul de luptă, urmează să fie desemnată drept o importantă organizație criminală transnațională, scrie G4Media.

O scrisoare în limba engleză adresată lui Kirby și postată pe canalul de Telegram al serviciului de presă al fondatorului grupului Wagner, menționa: „Dragă domnule Kirby, puteți clarifica vă rog ce delict a fost comis de PMC Wagner?”

Kirby a numit Wagner „o organizație criminală care comite atrocități la scară largă și abuzuri împotriva drepturilor omului”, amintește Reuters.

Luna trecută, Casa Albă a anunțat că Wagner a preluat un transport de armament din Coreea de Nord pentru a sprijini forțele ruse din Ucraina.

Ministerul de Externe de la Phenian a calificat informația drept „lipsită de temei”, iar Prigojin a dezmințit la rândul său cu acel prilej că ar fi preluat acel transport, numind relatarea „bârfe și speculații”.

Washingtonul a restricționat relațiile comerciale cu Wagner în 2017 și apoi din nou în decembrie 2022, în încercarea de a limita accesul grupării la armament.

Și Uniunea Europeană a impus sancțiuni în decembrie 2021 împotriva grupării Wagner, care a fost activă în Siria, Libia, Republica Central-Africană, Sudan, Mozambic și Mali, precum și în Ucraina.

Prigojin a descris Wagner drept o forță complet independentă, care are propriile avioane, tancuri, rachete și artilerie. El este pus sub urmărire în SUA pentru amestec în alegerile americane, lucru pe care Prigojin a recunoscut în noiembrie trecut că l-a făcut și că va continua să-l facă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău