Prietenul lui Putin, investitor strategic în stânga Nistrului (Adevărul)

  • 10 Iunie 2013 10:30
Prietenul lui Putin, investitor strategic în stânga Nistrului (Adevărul)

Ziarul scrie că liderii de la Tiraspol au anunțat triumfător că vor face o investiție de aproximativ 22 milioane de dolari într-o uzină de producere a componentelor feroviare.

În spatele proiectului, ce ar urma să fie implementat la Tighina, stă o companie controlată de un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, relevă Adevărul. Mega-proiectul ar urma să fie realizat pe o suprafață de șapte hectare ale fostului depou al Căii Ferate a Moldovei de la Tighina, ocupat abuziv de autoritățile separatiste în anul 2004 și cedat companiei ruse. Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie consideră că investiția are mai degrabă o conotație geopolitică decât una economică.

O delegație condusă de vicepremierul Valeriu Lazăr pleacă luni, 10 mai, la Moscova pentru a relua discuțiile cu reprezentanții gigantului rus Gazprom privind un nou contract de importare a gazelor. La negocieri va participa și președintele Moldovagaz Alexandru Gusev, mai scrie Adevărul. Reprezentanții Ministerului Economiei au refuzat să ofere detalii despre vizită. În același timp, premierul Iurie Leancă declarat într-un interviu că elaborarea și semnarea unui nou contract de livrare a gazelor „e o nevoie de ordin economic și politic“.

În câteva zile, la Institutul Mamei și Copilului va fi deschis primul baby box din țară, aflam din Adevarul. Camera este amenajată la aproximativ 20 de metri de intrarea principală în maternitate. În același timp, deputații din Comisia juridică au avizat recent un proiect ce prevede absolvirea de răspundere a mamelor care-și vor lăsa copiii în cutiile speciale.

După ce premierul Iurie Leancă a declarat că săptămâna viitoare ar putea fi numiți câțiva viceminiștri noi, mass-media publică numele celor care riscă să-și piardă fotoliile. Potrivit Ziarului Național ar urma să plece din funcții viceministrul Afacerilor Externe Andrei Popov, care va fi înlocuit cu un reprezentant al Partidului Liberal Democrat, viceministrul Transporturilor Boris Gherasim care face parte din echipa lui Mihai Ghimpu și viceminiștrii Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor. PLDM își va delega un reprezentant și în cadrul Ministerului Educației, în locul Tatianei Potâng. Potrivit acordului Coalițeiei, viceminiștrii trebuie să facă parte din partidul al cărui membru este și ministrul.

Timpul scrie ca anul trecut numărul născuților-vii a fost într-o ușoară creștere, născându-se cu 1292 mai mulți decât în 2011, dar s-au înregistrat mai puține căsătorii. Totodată, nivelul natalității în localitățile rurale se menține mai înalt decât în localitățile urbane. Anual se nasc mai mulți băieți decât fete, raportul de masculinitate fiind de 107 băieți la 100 fete, arată datele Biroului Național de Statistică.

În Timpul citiți confesiunile unei turcoaice din Piața Taksim. Aceasta scrie ca a avut o viață ordinară până acum câteva zile. Urmărea cele mai populare posturi TV, făceas cumpărăturile la mall, chiar dacă nu avea nevoie de nimic. Viata insa s-a impartit in doua, inainte si dupa proteste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău