Principalele produse petroliere continuă să se scumpească

  • 23 Ianuarie 2023 10:57
Principalele produse petroliere continuă să se scumpească

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc.

ANRE reamintește că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, începând cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc. În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice care să acopere necesitățile de carburanți în statele europene reieșind din noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Prin urmare, în cadrul ultimei sesiuni, cotația Platts la benzină a ajuns la circa 900 $/tona, iar la motorină la circa 980 $/tona, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămâni.

Având în vedere influența directă a cotațiilor Platts asupra prețurilor carburanților la pompă, pentru ziua de mâine, 24.01.2023, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

- 25,02 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+22 bani);

- 24,69 lei/litru - pentru motorina standard (+17 bani).

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău