Prevederile privind subvenționarea întreprinderilor și organizațiilor comerciale, care au intrat în șomaj tehnic sau staționează, aprobate de Comisia pentru situații excepționale

  • 12 Aprilie 2020 10:42
Prevederile privind subvenționarea întreprinderilor și organizațiilor comerciale, care au intrat în șomaj tehnic sau staționează, aprobate de Comisia pentru situații excepționale

Normele privind subvenționarea întreprinderilor și organizațiilor comerciale, rezidente a Republicii Moldova, care au intrat în șomaj tehnic sau staționează, au fost aprobate de Comisia pentru situații excepționale. Prevederile sunt similare cu cele specificate în legea suspendată de magistrații de la Curtea Constituțională, scrie bizlaw.md.

Astfel, cei care și-au sistat total sau parțial activitatea în conformitate cu deciziile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică sau cu ale Comisiei pentru Situații Excepționale vor primi subvenții în mărimea sumei achitate ca impozit pe venit; contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator;     contribuții individuale de asigurări sociale de stat obligatorii; prime de asigurări obligatorii de asistență medicală în formă de contribuție procentuală datorate de angajator și salariat.

Ceilalți beneficiari ai subvențiilor, care și-au sistat total sau parțial activitatea, vor primi doar 60 la sută din suma calculată conform indicatorilor menționați mai sus.

Subvenția se va acordă pentru salariații aflați în șomaj tehnic sau staționare, angajați până în data de 1 martie 2020. Suma subvenției calculată per zi fiecărui salariat nu va depăși suma calculată pentru o zi lucrătoare în luna februarie.

Achitarea subvenției se va efectua în baza cererii făcută la Serviciul Fiscal de Stat. Aceasta urmează să fie depusă după prezentarea dării de seamă și achitarea impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, contribuțiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii și primelor de asigurări obligatorii de asistență medicală în formă de contribuție procentuală datorate de angajator și salariat aferent indemnizației/salariului acordat salariaților aflați în șomaj tehnic și/sau staționare.

Acordarea subvenției se va face de Serviciul Fiscal de Stat, în termen de cinci zile lucrătoare din momentul depunerii cererii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău