Prevederi noi privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto

  • 28 Iunie 2019 12:36
Prevederi noi privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto

Din 1 iulie, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va avea valoarea de referință de 704 lei, fiind în creștere cu 8%. La încheierea contractului de asigurare, prima se va stabili în funcție de categoria autovehiculului, vechimea în conducere și alți factori, fără sistemul bonus-malus, care va fi aplicat automatizat în funcție de istoricul daunelor pentru fiecare asigurat în parte, transmite IPN.

Comisia Națională a Pieței Financiare menționează într-un comunicat de presă că noile reguli declanșează procesul propriu-zis de tranziție la regimul liberalizat al tarifelor pentru asigurările obligatorii RCA, potrivit practicilor comunitare aferente domeniului asigurărilor.

Prima de referință este calculată în baza datelor statistice la nivelul pieței de asigurări pentru ultimii cinci ani (2013-2018) și aprobată de autoritatea de supraveghere, cel puțin o dată pe an. De asemenea, pe perioada aflării Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule sub monitorizare de către Consiliul Birourilor de la Bruxelles, asigurătorii urmează să aplice prima de referință calculată de autoritatea de supraveghere pentru asigurarea RCA externă.

Din 1 iulie, pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă, prima de bază anuală constituie pentru Zona 1 – 30 de euro (în scădere cu 9%), Zona 2 – 231 de euro (în creștere cu 3%) și Zona 3 – 513 de euro (în creștere cu 3%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău