Prețurile la gazele naturale au crescut semnificativ în Europa

  • 11 Septembrie 2023 11:02
Prețurile la gazele naturale au crescut semnificativ în Europa

Prețurile europene la gazele naturale au crescut semnificativ, deoarece lucrătorii de la două instalații cheie ale Chevron Corp. din Australia au început recent greve parțiale, după ce o serie de negocieri au eșuat, raportează Bloomberg.

Contractele futures olandeze de referință au crescut cu până la 11%, la 36,20 euro pe megawatt-oră. Acțiunea sindicală vizează instalațiile de gaz natural lichefiat Gorgon și Wheatstone, care au furnizat anul trecut aproximativ 7% din cantitatea de GNL la nivel mondial.

Disputa a zdruncinat piața mondială de la începutul lunii august, chiar dacă aceasta pare bine aprovizionată pentru moment. Având în vedere cererea slabă și faptul că stocurile din Europa sunt aproape pline, comercianții nu se așteaptă la un impact considerabil din cauza conflictului. Cu toate acestea, riscul unor întreruperi prelungite ar menține presiunea pe o piață volatilă, care încă nu și-a revenit complet după criza energetică de anul trecut.

Un efort reînnoit de a împinge prețul petrolului spre 100 de dolari

Sindicatele au început grevele parțiale la instalațiile Chevron de la Wheatstone Platform, Wheatstone Downstream și Gorgon, a precizat Offshore Alliance.

Pe lângă toate acestea, un efort reînnoit al Arabiei Saudite și al Rusiei de a împinge prețul petrolului spre 100 de dolari pe baril amenință să devină o altă bătaie de cap pentru lumea vestică, dar mai ales pentru președintele SUA Joe Biden, care pune bilanțul privind economia americană – și contracararea inflației – în centrul campaniei sale electorale.

Riadul și Moscova au prelungit reducerile de aprovizionare

Recent, potrivit Financial Times, petrolul Brent a depășit 90 de dolari pe baril pentru prima dată în 2023, după ce Riadul și Moscova au prelungit reducerile de aprovizionare până la sfârșitul anului, în pofida faptului că petrolul a crescut deja cu 25% din iunie, pe măsură ce cererea globală atinge un nivel record.

Măsura saudită de a crește prețul petrolului riscă, de asemenea, să formeze o ruptură între Arabia Saudită și Washington, chiar în momentul în care SUA urmărește un acord istoric de normalizare a relațiilor dintre Israel și regat și încearcă să consolideze o alianță împotriva Rusiei la reuniunea G20 din acest weekend din India.

„Saudiții nu au mulți prieteni la Washington”

„Saudiții nu au mulți prieteni la Washington în acest moment. Există riscul ca ei să devină ținta numărul 1 în cazul în care Washingtonul va dori să dea din nou vina pe cineva pentru prețurile ridicate la pompă sau pentru încetinirea economiei”, a declarat Raad Alkadiri, analist la Eurasia Group din Washington.

Prelungirea reducerilor vine, totodată, într-un moment delicat pe plan intern pentru Casa Albă, care a evidențiat consolidarea economiei și încetinirea inflației ca fiind rezultate ale politicilor implementate de președintele Joe Biden, scrie Ziarul Financiar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău