Cum explică ANRE scumpirile în lanț la carburanți. Expert: O altă problemă ține de înțelegerile de cartel care ar exista între companiile petroliere

  • 21 Septembrie 14:16
Cum explică ANRE scumpirile în lanț la carburanți. Expert: O altă problemă ține de înțelegerile de cartel care ar exista între companiile petroliere

Prețurile la benzină și motorină sunt dictate de cotațiile pe piețe internaționale, la care se adaugă impozitele, taxele și cheltuielile companiilor importatoare, a precizat astăzi Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, într-o conferință de presă în care a încercat să se explice scumpirile în lanț la carburanți din ultimele săptămâni. ANRE a propus câteva acțiuni care ar asigura mai multă transparență și ar spori eficiența companiilor. În același timp, experții susțin că asigurarea competitivității pieței ar asigura prețuri mai corecte.

Prețuri la benzină și motorină are la bază patru componente importante – prețul de achiziție, care reprezintă aproximativ jumătate din cel de la pompă, taxele și impozitele pe care le achită petroliștii și așa-numita marjă comercială specifică. Aceasta reprezintă cheltuielile suportate de companiile importatoare, a explicat astăzi într-o conferință de presă directorul ANRE responsabil de acest sector, Eugen Carpov.

În acest fel, potrivit acestuia, practic nu există nicio posibilitate de a reduce în actuala situație prețurile, când totul depinde de cotațiile pe piețe internaționale.

Potrivit lui Eugen Carpov există câteva instrumente care ar putea fi utilizate de consumatori. Unul dintre acestea este ca agricultorii să utilizeze prevederile legale și să importe de sine stătător motorină, evitând astfel anumite taxe. De asemenea, companiile petroliere ar trebui să-și eficientizeze cheltuielile. În plus, ANRE, elaborează o aplicație care le va permite șoferilor să identifice stațiile PECO cu cel mai bun preț la carburanți.

O altă problemă, potrivit expertului Sergiu Tofilat, ține de înțelegerile de cartel care ar exista între companiile petroliere, protejate de anumite instituții ale statului.

„Noi, în calitate de consumatori, nu avem posibilitatea să alegem, deoarece la toate benzinăriile sunt aceleași prețuri. Aceasta în condițiile în care stocurile la diferiți operatori de piață sunt diferite, cineva are benzinării în proprietate, cineva le ia în arendă. Aceasta denotă faptul că sunt coordonări la stabilirea prețurilor. Ceea ce avem noi în Moldova pe piața de carburanți este o înțelegere de cartel protejată de Consiliul Concurenței și la nivel politic. Și am vagi bănuieli că acest lucru nu se întâmplă gratuit”, a declarat expertul.

Amintim că de la 2 septembrie a intrat în vigoare a nouă metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți. Potrivit acesteia, ANRE stabilește zilnic plafonul maxim de comercializare a benzinei A-95 și a motorinei. În această perioadă benzina s-a scumpit cu aproximativ 70 de bani, iar motorina – cu 60 de bani litrul, în condițiile în care au crescut prețurile și pe piețele internaționale, fiind printre cele mai mari în ultimii cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,53
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Fri
17
Sat
14
Sun
8
Mon
5
Tue
6

Curs oficial BNM 22 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 0.1296
USD 17.4523 0.1009
RON 4.1064 0.0282
UAH 0.6640 0.0015
RUB 0.2454 0.0009
Arhivă Radio Chișinău