Prețul țițeiului a depășit 90 de dolari pe baril, în urma escaladării tensiunilor dintre Ucraina și Rusia

  • 31 Ianuarie 2022 14:21
Prețul țițeiului a depășit 90 de dolari pe baril, în urma escaladării tensiunilor dintre Ucraina și Rusia

Prețul țițeiului a depășit luni 90 de dolari pe baril, după ce vineri a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2014, în urma escaladării tensiunilor dintre Ucraina și Rusia și a limitării producției, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 0,66 dolari, sau 0,70%, la valoarea de 90,60 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol ''light sweet crude'' a crescut cu 0,51 dolari, sau 0,60%, la 87,33 dolari. Vineri, ambele cotații atinsese cel mai ridicat nivel din octombrie 2014, și se îndreaptă spre un avans de aproximativ 17% luna aceasta, cel mai mult din februarie 2021.

"Piețele sunt îngrijorate de întreruperea livrărilor legate de criza din Ucraina, care ar putea majora și mai mult prețurile", a apreciat analistul Carsten Fritsch, de la Commerzbank.

Duminică, șeful NATO a declarat că Europa trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu energie, în condițiile în care Marea Britanie a avertizat că "este foarte probabil" ca Rusia să caute să invadeze Ucraina.

Giovanni Staunovo, analist la UBS, crede că "actualele tensiuni geopolitice, planurile privind ridicarea restricțiile din multe țări europene și problemele din Ecuador sprijină prețul țițeiului la începutul săptămânii".

De asemenea, piața este în alertă din cauza situației din Orientul Mijlociu, după ce Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat că au interceptat o rachetă balistică lansată de rebelii houthi din Yemen, în condițiile în care statul din Golf găzduiește vizita istorică a președintelui israelian Isaac Herzog.

Investitorii așteaptă ședința din 2 februarie a grupului OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători), care ar putea lua în considerare o altă majorare a producției.

Prețurile țițeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune și gaze, iar tendința va continua și anul acesta, conform aprecierilor analiștilor, iar lipsa capacităților de producție și investițiile limitate din sector ar putea duce cotația barilului de țiței Brent peste nivelul de 100 de dolari.

Deși varianta Omicron a coronavirusului a dus la creșterea semnificativă a umărului de cazuri de COVID-19, analiștii susțin că prețurile petrolului vor fi sprijinite de reticența multor guverne de a impune restricții severe, de tipul celor care au afectat economia mondială în 2020.

OPEC+ relaxează gradual reducerile de producție implementate în 2020, când cererea de petrol s-a prăbușit. Totuși, mulți producători mici nu pot majora livrările și alții sunt îngrijorați că ar putea pompa prea mult țiței în cazul reducerii activității economice ca efect al pandemiei.

"Nu vrem să vedem o cotație a barilului de țiței Brent peste nivelul de 100 de dolari, lumea nu este pregătită pentru asta", declara recent ministrul Petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi.

OPEC se așteaptă în 2022 la o creștere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.

Prețul barilului de petrol Brent, de referință în Europa, s-a apreciat în 2021 cu 52% și a încheiat anul la 77,78 dolari, în timp ce prețul petrolului intermediar Texas a crescut cu 55%, la 75,21 dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Fri
8
Sat
11
Sun
6
Mon
0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău