Prețul petrolului scade din cauza temerilor legate de majorarea ratei dobânzii în Statele Unite ale Americii și a datelor slabe din China

  • 01 Mai 2023 16:13
Prețul petrolului scade din cauza temerilor legate de majorarea ratei dobânzii în Statele Unite ale Americii și a datelor slabe din China

Prețul petrolului a scăzut luni, deoarece temerile legate de impactul economic al unei eventuale majorări a dobânzii de către Rezerva Federală a SUA și datele mai slabe privind producția chineză au fost suficiente pentru a contrabalansa sprijinul oferit de noile reduceri ale ofertei OPEC+ care intră în vigoare luna aceasta, scrie Reuters.

Contractele futures Brent cu livrare în iulie au scăzut cu 56 de cenți, sau 0,7%, la 79,77 dolari pe baril la ora 0547 GMT, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 63 de cenți, o scădere de 0,8%, pentru a se tranzacționa la 76,15 dolari, scrie Economedia.

“Perspectiva unor noi majorări de dobândă care vor fi anunțate de Fed în această săptămână este de așteptat să determine o creștere a volatilității prețurilor pe termen scurt”, a declarat Baden Moore, șef al strategiei privind mărfurile și carbonul la National Australia Bank (NAB).

Se așteaptă ca Fed să majoreze ratele dobânzilor cu încă 25 de puncte de bază în această săptămână. Banca centrală americană a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 475 de puncte de bază din martie anul trecut, de la nivelul apropiat de zero la intervalul actual de 4,75%-5,00%.

Între timp, indicele managerilor de achiziții din industria prelucrătoare din China (PMI) a scăzut la 49,2 de la 51,9 în martie, potrivit datelor oficiale publicate duminică, coborând sub pragul de 50 de puncte care separă expansiunea și contracția activității pe o bază lunară.

“Investitorii rămân prudenți pe fondul unor semnale economice mixte. Țițeiul Brent a urmărit piețele mai largi în ultimele sesiuni, o serie de date economice creând mai multă incertitudine cu privire la perspective”, a declarat ANZ Research într-o notă pentru clienți.

Începând de luni, reducerile producției de petrol de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi – o măsură surpriză luată luna trecută de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+ – au intrat în vigoare.

“După recenta reducere a ofertei OPEC, care are impact din luna mai, credem că piața petrolului va fi deficitară până la sfârșitul trimestrului al doilea, ceea ce – combinat cu o creștere sezonieră a cererii din OCDE, precum și cu creșterea cererii Chinei față de anul precedent – ne așteptăm să ducă la creșterea prețurilor”, a declarat Moore, de la National Australia Bank.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
7
Thu
6
Fri
5
Sat
6
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău