Prețul petrolului scade | Barilul a intrat sub 50 de dolari (VIDEO)

  • 10 Martie 2017 12:55
Prețul petrolului scade | Barilul a intrat sub 50 de dolari (VIDEO)

Degeaba a strâns robinetul OPEC - petrolul e iarăși în scădere de preț. Pe piața americană, barilul a intrat sub 50 de dolari. Americanii storc iarăși petrol din piatră seacă, adică din șist. Și acum e vremea în care vom simți (sau ar trebui să simțim) întoarcerea și la pompă. Deja prețurile sunt în reducere.

OPEC trebuie să tragă mai tare, dacă vrea să scumpească petrolul. Barilul a căzut joi sub pragul de 50 de dolari în America, iar brentul la Londra era undeva pe la 52 de dolari. Prețurile scad, fiindcă sondele de petrol de șist din Statele Unite au reintrat rapid în producție, iar stocurile de acolo au atins recordul istoric săptămâna trecută. Este exact scenariul de care se temea OPEC - că odată ce taie producția pentru a urca prețurile, americanii vor produce mai mult și prețul pică la loc.

Viteza de reacție, însă, pare să-i fi surprins. Reprezentanții OPEC au spus în trecut că în cazul în care supraoferta de petrol nu dispare, vor trebui să vină cu o nouă reducere a producției, dar de la vorbă la faptă pare să fie cale lungă, scrie Digi24.

Saudiții se plâng deja că ei au făcut cele mai mari tăieri, așa că ar fi bine să coopereze și ceilalți. Ar putea fi prima săgeată aruncată într-un nou război intern al OPEC. Și pentru prima rundă de tăieri s-a bătut palma foarte greu. Acum, că americanii contrabalansează orice efort de reducere a producției, unii membrii OPEC ar putea considera că sacrificiile nu merită făcute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău