Prețul petrolului crește din nou, după ce înregistrase o scădere semnificativă de 17%

  • 10 Martie 2022 17:12
Prețul petrolului crește din nou, după ce înregistrase o scădere semnificativă de 17%

Prețul petrolului a crescut cu peste 5%, joi, în contextul în care Emiratele Arabe Unite, producător OPEC, pare să se distanțeze de declarațiile lansate cu o zi înainte, conform cărora țara va susține creșterea producției în rândul statelor membre, relatează BBC.

Miercuri, prețul petrolului a scăzut cu până la 17% după ce ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousuf Al Otaiba, a declarat că susține accelerarea producției.

„Favorizăm majorarea producției și vom încuraja OPEC să ia în considerare o serie mai ridicată de volume de producție”, a spus Al Otaiba într-un mesaj postat pe Twitter de Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Washington. 

Totuși, câteva ore mai târziu, ministrul energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al-Mazrouei, a dat de înțeles că vrea să atenueze mesajul lui Al Otaiba, scriind pe Twitter că țara rămâne fidelă actualului acord OPEC+, scrie DIGI24.

„EAU sunt dedicate acordului OPEC+ și actualelor mecanisme de ajustare lunară a producției”, a susținut ministrul. 

În Statele Unite, contractele futures pe Brent crude creșteau joi cu 5% la 116,6 dolari pe baril. Totodată, contractele futures pe West Texas Intermediate afișau un plus de 4% la 113,2 dolari pe baril, conform datelor MarketWatch, scrie Business Insider.

Petrolul a înregistrat puternice fluctuații de preț în ultimele două săptămâni. Conform unor surse citate de Bloomberg, Emiratele Arabe Unite nu s-au consultat cu alte membre OPEC+ înainte de a lansa declarațiile de miercuri și, cel mai probabil, propunerea ambasadorului Al Otaiba a generat tensiuni în interiorul organizației. Cea mai recentă întâlnire a țărilor membre a durat doar 13 minute, iar statele OPEC au decis să își mențină planul de majorare a producției cu 400.000 de barili de petrol în luna aprilie, potrivit Mediafax.

Țările din cadrul OPEC nu au făcut referire la războiul dintre Rusia și Ucraina, unul dintre principali factori care stau la baza creșterilor înregistrate de petrol în ultima perioadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău