Prețul gazelor naturale din Europa a înregistrat scăderi de două cifre

  • 09 Martie 2022 13:15
Prețul gazelor naturale din Europa a înregistrat scăderi de două cifre

Cotațiile de referință în Europa la gaze naturale înregistrau scăderi semnificative miercuri dimineața, în condițiile în care traderii analizează reticența Europei de a sancționa livrările rusești, transmite Bloomberg.

La bursa de la Amsterdam cotațiile futures au scăzut miercuri cu până la 21%, după ce marți au înregistrat o evoluție volatilă, scrie digi24.ro.

Chiar dacă Executivul comunitar a anunțat că intenționează să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an, analiștii avertizează că găsirea de soluții alternative va fi dificilă. Mai mulți lideri din regiune, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, și-au exprimat opoziția față de oprirea importurilor de energie din Rusia, iar autoritățile de la Berlin au permis chiar companiei de utilități Uniper SE să își majoreze achizițiile de gaze din Rusia.

„După anunțul de ieri, Comisia Europeană nu dă semne că ar fi interesată să impună sancțiuni importurilor de petrol și gaze și asta a redus îngrijorările cu privire la posibile represalii din partea Rusiei”, a declarat Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Rusia este responsabilă pentru aproximativ o treime din necesarul de gaze al Europei. Majoritatea livrărilor de gaze rusești ajung în Europa prin conducte și va fi greu de găsit alternative la aceste cantități mari de gaze naturale livrate de Rusia.

În prezent, livrările de gaze naturale rusești se derulează la un nivel normal și chiar au crescut după invadarea Ucrainei. Creșterea temperaturilor pe măsură ce iarna se apropie de sfârșit contribuie și ele la diminuarea cererii.

Cu toate acestea, traderii sunt în continuare îngrijorați de prelungirea războiului din Ucraina care riscă să provoace pagube conductelor de gaze și altor infrastructuri utilizate la transportul gazelor. În plus, marți, SUA au decis interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia, ceea ce a provocat o undă de șoc pe piața materiilor prime, potrivit Agerpres.

Miercuri, în jurul orei 10:36 a.m., la bursa de la Amsterdam cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 19%, până la 173,99 euro pentru un Megawatt-oră. Pe parcursul acestei săptămâni, prețurile au înregistrat o variație de peste 170 de euro, după maximumul istoric de 345 de euro înregistrat luni.

Aceste prețuri record ar putea conduce la o majorare a livrărilor spot de gaze lichefiate în Europa, susține Tom Marzec-Manser.

Piața ar putea să înregistreze noi scăderi pe măsură ce gazele scumpe vor eroda consumul. Analiștii de la Citigroup Inc. se așteaptă ca cererea de gaze să scadă cu 5,4% în acest an. Scenariul de bază al analiștilor mai prevede și că importurile de gaze rusești prin conducte vor scădea cu 34% comparativ cu cel de anul trecut iar diferența va fi acoperită în principal prin majorarea intrărilor de gaze lichefiate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău