Prețul energiei electrice va fi redus

  • 02 Martie 2016 18:59
Prețul energiei electrice va fi redus

Prețul energiei electrice va fi redus, a anunțat miercuri, 2 martie, premierul Pavel Filip.

El spune că asta ar fi devenit posibil după ce Republica Moldova a reușit să semneze un contract de livrare la un cost mai bun decât cel anterior. De cealaltă parte, experții consideră că șansele de reducere a tarifului la energia electrică sunt prea mici și, pe lângă asta, prezintă riscuri pentru sectorul energetic.

Premierul Pavel Filip a declarat că noul contract a fost semnat cu o lună înainte de expirarea celui actual. Potrivit lui Pavel Filip, noul contract va permite micșorarea tarifului pentru consumatorii finali, dar ar exista rezerve și pentru ajustări ulterioare.

Ministerul Economiei precizează că a fost organizat un concurs de achiziționare a energiei electrice, la care, au depus oferte 3 companii – una din Republica Moldova și două din Ucraina. Învingătoare  a fost desemnată compania Energokapital, care a oferit nu doar cel mai bun preț, dar și garanții de îndeplinire completă a obligațiunilor contractuale. Astfel, dela 1 aprilie, RepublicaMoldova va procura energie electric la un preț cu 28% mai mic decât în prezent. Prețul a fost redus și pentru luna martie cu 12% față de cel actual.

Pe de altă parte, expertul în domeniul energetic, Ion Preașcă, susține că nu prea există rezerve pentru reducerea tarifelor finale, chiar dacă prețul de achiziție va fi mai mic, întrucât Centralele termoelectrice și RED-urile au datorii enorme pentru că anul trecut tarifele nu au fost ajustate la timp.

Amintim că, în 2015, tariful la energia electrică a fost majorat cu aproximativ 35%. Tot atunci au fost majorate și tarifele la gaze, dar de la 1 februarie au fost reduse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău