Presupusele defrișări ilegale din „Plaiul Fagului” | Directorul Rezervației neagă aceste informații, iar ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, susține că autoritățile ar încerca să mușamalizeze cazul
-
27 Ianuarie 2021 13:04
Defrișările ilegale sunt un fenomen des întâlnit în Republica Moldova, afirmă specialiștii de mediu, comentând apariția în spațiul public a unor secvențe video despre tăieri de pădure în Rezervația Naturală “Plaiul Fagului”. Agenția “Moldsilva”, dar și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au creat comisii pentru a stabili dacă au avut loc tăieri ilegale de copaci. Potrivit fostului ministru al mediului, Valeriu Munteanu, autoritățile ar încerca să mușamalizeze aceste acțiuni, inspectorii de mediu pot stabili într-o singură zi dacă au avut loc defrișări ilegale și în aceste cazuri nu este nevoie de creat comisii.
Rezervația „Plaiul Fagului” se întinde pe o suprafață de peste 6000 de hectare. Potrivit ex-ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, pe aproximativ 790 de ha este instituită o zonă de protecție integrală unde nu pot fi realizate nici un fel de intervenții antropice. Dacă au fost efectuate tăieri în acea zonă este foarte ușor de verificat, spune Valeriu Munteanu, iar pentru aceasta nu este nevoie de creat comisii.
„Inspectorii de mediu să dea răspuns la întrebarea dacă acele tăieri care s-au realizat la Plaiul Fagului s-a făcut în acea zonă strict limitată. Eu nu-mi amintesc în istoria recentă a Rep. Moldova că în vreo una din cele cinci rezervații să fie realizate tăieri în aceste zone limitate. În momentul în care “Moldsilva” și în egală măsură cei de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au spus în unison și orchestrat că vor crea comisii pe acest subiect mă duce la gândul că se încearcă să se ascundă ceva. Or, nu era nevoie de comisii și mai mult de 24 de ore pentru ca opinia publică să primească răspunsuri la aceste întrebări”,susține Valeriu Munteanu.
Agenția “Moldsilva” a anunțat, într-un comunicat, că s-a autosesizat în urma secvențelor video de la Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” apărute în spațiul public și a decis formarea a două grupuri de lucru pentru a verifica situația la Cantonul de pază nr.12 de unde provin imaginile cu masa lemnoasă stocată.
Și ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a comunicat despre crearea unei comisiei ce va examina circumstanțele tăierii de copaci în rezervația științifică, iar în funcție de constatări vor fi sesizate organele de urmărire penală și vor fi propuse modificări de îmbunătățire a managementului exploatării forestiere.
Într-o intervenție pentru Radio Chișinău, directorul Rezervației „Plaiul Fagului”, Ștefan Deleanu, a negat faptul că s-ar defrișa ilegal copacii.
„Toate inspectoratele sunt la fața locului. Ceea ce ați văzut dumneavoastră pur și simplu este o fantastică. Hai să vorbesc așa, poate se defrișează un copac, dar acolo este vorba despre două hectare. Sunt niște aberații”, a afirmat Ștefan Deleanu.
Fostul ministrul al Mediului susține că în Republica Moldova au loc destul de des defrișări ilegale, în aceste acțiuni, fiind implicați chiar cei care trebuie să protejeze fondul forestier.
„Este un fenomen foarte răspândit în Republica Moldova. Când vorbim despre defrișări ilegale în Republica Moldova, în proporție de 99% sunt implicați, din păcate, cei din domeniul forestier. Până în 2016 când am adoptat în Guvern hotărârea Guvernului cu privire la interzicerea exportului de lemn brut în Republica Moldova. Presiunea ce mai mare pe care o făceau cei din silvicultură era pe pădurea valoroasă. În momentul în care am interzis acest lucru presiunea cea mai mare se face pe lemnul de foc. Respectiv, pentru ca să satisfacă aceleași nevoie financiare legale și ilegale aceștia trebuie să taie mult mai mult pentru că lemnul de foc este de zece ori mai ieftin decât lemnul de lucru, lemnul care ajunge la mobilă”, a menționat fostul ministru al Mediului.
Subiectul privind defrișările ilegale din fondul forestier a fost inclus pe agenda următoarelor ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate.