Presupus plan al Kremlinului privind scindarea Ucrainei (presă)

  • 25 Februarie 2015 17:31
Presupus plan al Kremlinului privind scindarea Ucrainei (presă)

Kremlinul avea un plan privind implicarea sa în Ucraina încă în perioada dinaintea plecării de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici, a cărui autoritate a avut tot mai mult de suferit în urma protestelor declanșate în noiembrie 2013.

Declarația îi aparține lui Dmitri Muratov, redactorul-șef al bisăptămânalului rus (de opoziție) Novaia Gazeta, notează Agerpres.


Jurnaliștii de la Novaia Gazeta au intrat în posesia unui document secret al Kremlinului, care prevede scindarea Ucrainei, a declarat Muratov, într-o emisiune, la sfârșitul săptămânii trecute, la postul de radio Eho Moskvî.

Documentul ar fi fost elaborat, potrivit acestuia, în perioada 4-15 februarie 2014, pe fondul manifestațiilor de la Kiev de către un grup de persoane, apropiate de Kremlin, printre care și oligarhul 'ortodox' rus Konstantin Malofeev.

'Evenimentele în curs de desfășurare la Kiev demonstrează clar că puterea președintelui (Viktor) Ianukovici poate înceta oricând. În aceste condiții, pare corectă fixarea pe aspirațiile centrifuge din diferite regiuni ale țării. Și, într-o formă sau alta, inițierea alipirii regiunilor din est la Rusia', a citat Muratov din documentul secret.

În preambulul acestuia se menționează faptul că Viktor Ianukovici este o 'persoană cu calități moral-volitive îndoielnice'; îi este frică să părăsească postul și chiar este dispus să 'predea' forțele de securitate, implicate în dispersarea manifestanților din Maidan, în schimbul garanției că va rămâne la putere și că nu își va pierde imunitatea. 

Potrivit acestui document, Rusia este obligată să intervină în problema 'integrității teritoriale a Ucrainei'. Motivul invocat de autori este că Moscova ar putea pierde nu numai piața ucraineană a energiei, ci și control indirect asupra sistemului ucrainean de transport al gazelor, ceea ce ar însemna punerea în pericol a poziției Gazprom în Europa de Sud și Centrală și prejudicii imense pentru economia rusă.

În acest demers, un rol central le sunt atribuite regiunii Harkov și peninsulei Crimeea, a indicat Muratov, cu referire la același document. Conform acestuia, Rusia își asumă cheltuieli împovărătoare odată cu anexarea Crimeii, dar va avea și o serie de câștiguri - cadre înalt calificate, transport, industrie, acces la o resursă demografică.

Autorii acestei strategii au avansat trei obiective pentru Crimeea și estul Ucrainei. Primul - cererea de federalizare sau chiar de confederație ca garanție pentru respectivele regiuni împotriva oricărei interferențe a forțelor prooccidentale și naționaliste în afacerile interne ale acestora. Al doilea - aderarea, independent de Kiev, la Uniunea vamală (Rusia, Kazahstan, Belarus). Al treilea - acțiuni pentru autoproclamarea independenței și aderarea ulterioară la Federația Rusia, așa cum s-a întâmplat în Crimeea în martie trecut.

Dmitri Muratov a indicat că Novaia Gazeta va publica în ediția sa de miercuri conținutul integral al acestui document, asupra autenticității căruia nu are nicio îndoială. În acest sens, el a adăugat că 'arhitecții' autoproclamatelor 'republici populare' Donețk și Lugansk, Igor Strelkov, respectiv Aleksandr Borodai, au lucrat pentru Malofeev, ceea ce poate fi un indiciu că planul a fost chiar pus în aplicare și nu uitat în vreun sertar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău