Președinții rus și kazah își afișează unitatea după tensiuni cu privire la războiul din Ucraina

  • 28 Noiembrie 2022 16:25
Președinții rus și kazah își afișează unitatea după tensiuni cu privire la războiul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev și-au afișat luni unitatea, lăudând legăturile istorice dintre țările lor, după divergențe asupra conflictului din Ucraina, informează Agerpres.

„Pentru Kazahstan, Rusia a fost mereu și rămâne principalul partener strategic", a declarat Tokaev în timpul unei întrevederi cu Putin, la Kremlin.

Tokaev a salutat "relațiile profunde în domenii foarte diferite" între Moscova și Astana, precizând că are "mari proiecte pentru capitalul rus" în Kazahstan și promițând să facă "tot posibilul" pentru a asigura prezența "permanentă" a acestuia în țara sa.

Aceasta este prima vizită în străinătate a președintelui kazah de la învestirea lui, săptămâna trecută, pentru un al doilea mandat la conducerea Kazahstanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală, bogată în hidrocarburi.

Faptul că această vizită este efectuată în Rusia "are o semnificație politică și desigur un anumit simbolism", a susținut Tokaev.

La rândul său, Vladimir Putin a elogiat "caracterul special" al relațiilor dintre Rusia și Kazahstan.

Cei doi lideri s-au adresat de asemenea, prin videoconferință, unui forum interguvernamental ruso-kazah care se derulează la Orenburg, nu departe de frontiera cu Kazahstanul.

Declanșarea, la sfârșitul lui februarie, a ofensivei ruse în Ucraina a suscitat îngrijorarea mai multor foste republici sovietice aliate ale Rusiei, printre care Kazahstanul.

Săptămâna trecută, în timpul unui summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianță condusă de Rusia, Tokaev a îndemnat la "căutarea în comun a unei formule de pace" în Ucraina. "Nu trebuie să permitem popoarelor frățești rus și ucrainean să se separe pentru zeci și chiar sute de ani, cu ranchiuni care nu se cicatrizează", a insistat Tokaev.

În iunie, Tokaev l-a criticat public pe omologul său rus în timpul unui forum la Sankt-Petersburg, unde el s-a pronunțat împotriva recunoașterii teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei.

De asemenea, Kazahstanul a primit zeci de mii de ruși care au fugit din țara lor pentru a scăpa de mobilizarea parțială decretată de Putin la sfârșitul lui septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău