Președinții grupurilor politice din PE le cer liderilor UE să le acorde statutul de țară candidată R. Moldova și Ucrainei

  • 09 Iunie 2022 15:05
Președinții grupurilor politice din PE le cer liderilor UE să le acorde statutul de țară candidată R. Moldova și Ucrainei

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European le cer joi, într-o declarație comună, șefilor de stat și de guvern din țările UE să le acorde statut de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova și să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei, scrie Agerpres.

"Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea șefilor de stat și de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de aderare la UE", se menționează în declarația adoptată joi de Conferința Președinților.

"Uniunea Europeană trebuie să arate curaj, hotărâre și viziune în contextul războiului brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european Ucraina și a deteriorării mediului internațional. UE trebuie să fie un partener de încredere și un actor geopolitic credibil care trăiește la înălțimea principiilor și valorilor sale arătând solidaritate cu cei care luptă pentru aceleași idealuri", se mai menționează în declarație.

Cetățenii ucraineni vor să trăiască într-o țară "liberă, democratică și prosperă, care este un membru angajat al familiei europene".

"Recunoaștem că aceste aspirații sunt împărtășite de popoarele Georgiei și Republicii Moldova și ale țărilor din Balcanii de Vest ale căror așteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate", notează liderii de grupuri.

"De aceea facem apel cu putere să le acordați statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene și ca început al unui proces bazat pe merit, și să depuneți eforturi în direcția acordării aceluiași statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian", cer liderii grupurilor politice, care țin în același timp să reamintească faptul că "angajamentul UE față de Balcanii de Vest este menținut".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău