Președinții comisiilor parlamentare juridice de la Chișinău și București: Orice relaționare între cele două comisii reprezintă un pas pozitiv și pragmatic pentru îmbunătățirea sistemului judiciar

  • 06 Aprilie 2023 14:25
Președinții comisiilor parlamentare juridice de la Chișinău și București: Orice relaționare între cele două comisii reprezintă un pas pozitiv și pragmatic pentru îmbunătățirea sistemului judiciar

Astăzi, 6 aprilie, a avut loc cea de-a patra ședință comună a comisiilor parlamentare juridice de la Chișinău și București, pe agendă fiind subiectele legate de reforma justiției precum și aspecte legislative care pot fi îmbunătățite, a subliniat președinta comisiei juridice din Legislativul Republicii Moldova. Orice relaționare între cele două comisii reprezintă un pas pozitiv și pragmatic pentru îmbunătățirea sistemului judiciar, au declarat președinții celor două comisii parlamentare, scrie Radio Chișinău.

Președinta Comisei Juridice din Parlamentul Republicii Moldova, Olesea Stamate, a accentuat că cea de-a patra reuniune a celor două comisii reprezintă o tradiție bună și productivă, când reprezentanții Parlamentelor de pe ambele maluri ale Prutului se întâlnesc pentru a discuta subiecte de interes comun, în ceea ce privește reforma în sectorul de justiție, precum și aspecte legislative ce pot fi îmbunătățite.

„Astăzi, în prima parte a ședinței am discutat mai multe aspecte ce țin de modificările recente în legislația României și Rep. Moldova ce țin de reforma justiției, pentru ca în după-amiaza zilei să continuăm lucrul în grupuri tematice, patru grupuri, ce țin de profesiile juridice liberale, ce țin de activitatea avocaților, notarilor, executorilor judecătorești și experților judiciari ”, spune Olesea Stamate.

La rândul său, președintelui Comisiei juridice din Senatul Parlamentului României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, a subliniat că în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Comisiei juridice de la Chișinău s-a desprins necesitatea lărgirii spectrului de dialog cu alte profesii conecte actului de justiție.

 „Inclusiv mediatori, traducători, interpreți, pentru că aceste lucruri aduc, în cele din urmă, un grad de înfăptuire a actului de justiție mult mai rapid, profesionist. Lucru care mă îndreptățește să continuăm aceste lucruri și să-mi dau seama că orice fel de evoluție pe tema relaționării între cele două comisii reprezintă un pas pozitiv, efectiv și pragmatic pentru îmbunătățirea sistemului nostru atât judiciar, cât și de legislație”, a declarat Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș.

El a subliniat totodată, că în urma ședințelor comune anterioare ale comisiilor a fost decisă și realizată deschiderea punctului de control comun a frontierei la Albița-Leușeni:

Acest lucru s-a realizat, este în stadiul final de implementare, luni s-a votat și în Senat, în Camera Deputaților legea care permite acest control unic, este un aspect care va determina o creștere calitativă a transportului de persoane și de bunuri dintre cele două state”, spune Cristian-Augustin.

Delegația Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul Parlamentului României se va afla în Republica Moldova în perioada 5 – 8 aprilie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău