Zelenski exclude orice negocieri, dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

  • 08 August 08:10
 Zelenski exclude orice negocieri, dacă Rusia va organiza referendumuri în zonele cucerite

Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Reuters, citată de News.ro.

Forțele ruse și aliații lor separatiști dețin acum zone mari de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei și în zonele de sud. Oficiali din ambele zone au ridicat posibilitatea de a organiza referendumuri.

În discursul său video de duminică noapte, președintele Zelenski a spus că Ucraina își susține cu fermitate poziția de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei. „Poziția țării noastre rămâne aceea dintotdeauna. Nu vom renunța la nimic din ceea ce este al nostru”, a spus el.

„Dacă ocupanții merg pe calea pseudo-referendumurilor, își vor închide orice șansă de discuții cu Ucraina și cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat”.

Oficialii ruși și ucraineni au avut mai multe sesiuni de discuții la scurt timp după ce forțele ruse au lansat invazia în februarie. S-au făcut însă puține progrese și nu au mai avut loc întâlniri de la sfârșitul lunii martie, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru încetarea contactelor.

Forțele ruse dețin cea mai mare parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei, iar oficiali au sugerat că un referendum pentru aderarea Rusiei ar putea avea loc în următoarele săptămâni sau luni.

În Donbas, separatiștii ruși au confiscat bucăți de teritoriu în 2014, au organizat referendumuri pentru independență și au proclamat republici populare în regiunile Lugansk și Donețk. Kremlinul a recunoscut republicile în ajunul invaziei din februarie.

Guvernatorul regiunii Lugansk, aflată aproape în întregime sub controlul Rusiei timp de câteva săptămâni, a sugerat în weekend că Rusia se pregătește pentru referendum în zonele nou cucerite și oferă locuitorilor beneficii pentru a participa.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău