Președintele Zelenski critică ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina

  • 19 Ianuarie 2023 11:56
Președintele Zelenski critică ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi,19 ianuarie, ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina, afirmând că aceasta "nu este o strategie bună", informează Agerpres.

"Sunt momente când nu trebuie să eziți sau să te compari. (Cum se întâmplă) când cineva spune 'eu voi livra tancuri dacă (și) altcineva o va face'", a afirmat Zelenski într-o videoconferință în timpul unui mic-dejun în marja Forumului de la Davos.

Președintele ucrainean făcea referire la informații apărute în presă conform cărora Berlinul a declarat că nu va livra tancuri grele dacă SUA nu vor livra la rândul lor tancuri Abrams.

Însă Washingtonul nu este gata să furnizeze Ucrainei aceste tancuri de luptă, a declarat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului, justificând acest refuz prin probleme de mentenanță și de formare, dar fără a exclude o schimbare a poziției americane în viitor.

"Nu cred că aceasta este o bună strategie de adoptat", și-a exprimat regretul președintele ucrainean vizând Berlinul, care face obiectul unei presiuni în creștere din partea mai multor țări vecine europene pentru ca să autorizeze livrările de tancuri Leopard, tancuri de luptă foarte puternice.

Orice trimitere de material de război de fabricație germană trebuie să primească undă verde din partea Berlinului. Lideri ai Finlandei, Poloniei și Regatului Unit au îndemnat marți la o decizie rapidă.

"Obiectivul nostru este de a elibera toate teritoriile noastre", inclusiv Crimeea anexată de Rusia în 2014, a mai spus Volodimir Zelenski joi, în timpul intervenției sale online de la Davos. "Crimeea este pământul nostru, teritoriul nostru, marea noastră și munții noștri. Dați-ne armele voastre și noi ne vom recupera pământurile noastre", i-a îndemnat el pe partenerii săi occidentali.

Această intervenție a lui Zelenski, a doua la Davos, survine la o zi după prăbușirea unui elicopter lângă Kiev ce a dus la moartea ministrului de interne al Ucrainei și altor 13 persoane.

Întrebat despre ipoteza unui accident, Zelenski a răspuns că "mai multe teorii sunt analizate și nu sunt autorizat să vorbesc despre diferite ipoteze până la finalul investigațiilor". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău