Președintele Zelenski cere un control mai riguros asupra spectacolelor susținute de artiștii ruși în Ucraina

  • 27 Octombrie 2021 19:15
Președintele Zelenski cere un control mai riguros asupra spectacolelor susținute de artiștii ruși în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri autorităților să vegheze cu mai multă rigurozitate asupra respectării legislației referitoare la prestațiile artiștilor ruși în Ucraina, după ce un renumit producător ucrainean a cerut interzicerea oricăror turnee ale artiștilor ruși în această țară, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

Răspunzând solicitării producătorului Igor Kondratiuk, care a colectat în sprijinul ei 25.000 de semnături, Zelenski a susținut necesitatea ''garantării securității Ucrainei, protejării intereselor naționale și a spațiului cultural național''.

După anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului armat cu separatiștii proruși din Donbas, Ucraina consideră Rusia ''stat agresor'', iar în referirile la Crimeea și la teritoriile controlate de aceștia include mențiunea de teritorii ''ocupate temporar''.

Președintele Zelenski a amintit că în Ucraina există deja legi ce reglementează turneele artiștilor străini în țară, în special în cazul artiștilor ruși, în plus față de restricțiile privind proiecțiile de filme și programele de televiziune rusești.

Astfel, o lege ucraineană interzice artiștii care ''promovează sau fac propagandă în favoarea țării agresoare sau autorităților acesteia, reprezentanții autorităților țării agresoare și acțiunile lor care prezintă o imagine pozitivă a țării agresoare, justifică sau consideră legală ocupația teritoriului ucrainean''.

Zelenski a mai amintit că există și mai multe liste negre cu artiști ruși care ''reprezintă o amenințare pentru securitatea națională'' a Ucrainei, liste validate de instituțiile culturale ucrainene și de autoritățile de la Kiev.

Prin urmare, el s-a abținut să solicite noi măsuri împotriva activităților culturale și mass-media ruse, dar a cerut autorităților ucrainene să ''analizeze respectarea legislației'' pentru o mai bună aplicare a acestor norme și înăsprirea sancțiunilor împotriva celor care le încalcă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău