Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în Ucraina. Centrele militare de comandă din Kiev și Harkov, lovite de rachete; explozii la Odesa

  • 24 Februarie 2022 07:18
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în Ucraina. Centrele militare de comandă din Kiev și Harkov, lovite de rachete; explozii la Odesa

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi o operațiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiștii din regiunea Donbas, situată în estul țării, informează AFP și Reuters, citat de AGERPRES.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" și a promis să contracareze orice interferență străină în operațiunea rusă în Ucraina.

Din punctul său de vedere, acțiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în fața amenințărilor și a unor probleme mai mari decât cele actuale.

UPDATE ORA 06.36 Secretarul general al ONU îi cere lui Putin să oprească războiul

 

 

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a adresat miercuri un apel de ultim moment președintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul 'în numele umanității', după ce liderul rus a anunțat o operațiune militară în estul Ucrainei, informează Reuters.

''Domnule președinte Putin, în numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia'', a declarat Guterres, vorbind după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate privind Ucraina.

UPDATE ORA 06.30 Ucraina anunță închiderea spațiului său aerian pentru aviația civilă

Ucraina a anunțat joi închiderea spațiului său aerian pentru aviația civilă după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare împotriva acestei țări, transmite AFP.

Ministerul Infrastructurii ucrainean a anunțat închiderea spațiului aerian, invocând "un înalt risc pentru securitate" într-un comunicat postat pe site-ul său.

UPDATE ORA 06.23 Ministrul de externe al Ucrainei: Putin a lansat o "invazie la scară largă''

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat joi că Rusia a lansat o ''invazie la scară largă a Ucrainei'' și a îndemnat lumea să îl oprească pe președintele rus Vladimir Putin, transmit DPA și Reuters.

''Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Orașe ucrainene pașnice sunt sub lovituri'', a declarat Kuleba, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE ORA 06.23 Președintele Iohannis condamnă ferm agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

"Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a "independenței" autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Lugansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale", precizează șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

UPDATE ORA 06.19 Ucraina: Centrele militare de comandă din Kiev și Harkov, lovite de rachete; explozii la Odesa

 

Centrele militare ucrainene de comandă din orașele Kiev și Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de știri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Reuters.

Martori din Harkov, citați de Reuters, au auzit o serie de explozii la scurt timp după ce Rusia a anunțat declanșarea unei operațiuni militare în Ucraina.

UPDATE ORA 06.00 Jens Stoltenberg condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate joi atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți de civili, transmite Reuters.

El a spus că aliații se vor întâlni pentru a aborda noua agresiune a Rusiei.

UPDATE ORA 06.00 Ucraina: Explozii auzite în orașul-port Mariupol din estul țării (AFP)

Explozii puternice au fost auzite joi în orașul portuar Mariupol, în estul Ucrainei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară împotriva Ucrainei, potrivit unor jurnaliști de la AFP.

Portul este cel mai mare oraș ucrainean de pe linia frontului, cu o jumătate de milion de locuitori. Explozii au fost auzite și la Kiev, în capitală, la scurt timp după ora 03:00 GMT.

UPDATE ORA 5:58 SUA: Președintele Joe Biden denunță un atac nejustificat al Rusiei împotriva Ucraine

Președintele american Joe Biden a denunțat miercuri seara "atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară pentru a-i apăra pe separatiștii din estul țării, informează AFP.

"Rusia singură este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le vor provoca acest atac", a insistat liderul de la Casa Albă.

UPDATE ORA 5.35  Ucraina: Focuri de armă în apropierea principalului aeroport din Kiev

 

Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum și mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunțat o operațiune militară în Ucraina, a informat agenția de știri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.

UPDATE ORA 5.28 Ucraina: Sunete îndepărtate similare cu focul de artilerie auzite în capitala Ucrainei

Doi reporteri, Reuters și Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineții de joi, la câteva minute după ce președintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operațiune armată specială în Ucraina

 

ORA 4:59 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi o operațiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiștii din regiunea Donbas, situată în estul țării, informează AFP și Reuters.


"Am luat decizia pentru o operațiune militară", a spus Vladimir Putin într-o declarație surpriză la televizor, cu puțin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" și a promis să contracareze orice interferență străină în operațiunea rusă în Ucraina.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conștiința regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acțiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în fața amenințărilor și a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Președintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinții și bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteți ajuta neo-naziștii". El a adăugat că dorește să încerce să demilitarizeze și să "de-nazifice" Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău