Președintele va fi ales DIRECT de cetățeni. Modificările din 2000, NECONSTITUȚIONALE

  • 04 Martie 2016 14:06
Președintele va fi ales DIRECT de cetățeni. Modificările din 2000, NECONSTITUȚIONALE

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituționale mai multe modificări la Legea supremă, efectuate în anul 2000, inclusiv cea care prevede că președintele țări ieste ales de către parlament.Curtea Constituțională a stabilit că după expirarea mandatului actualului președinte, șeful statului ar urma să fie ales prin vot direct.Instanța supremă și-a motivat decizia inclusiv…

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituționale mai multe modificări la Legea supremă, efectuate în anul 2000, inclusiv cea care prevede că președintele țări ieste ales de către parlament.

Curtea Constituțională a stabilit că după expirarea mandatului actualului președinte, șeful statului ar urma să fie ales prin vot direct.

Instanța supremă și-a motivat decizia inclusiv prin faptul că în anul 2000, atunci când Parlamentul a modificat Constituția a au fost operate schimbări în textul inițial avizat de Curtea Constituțională. De asemenea, Curtea constată că alegerea președintelui de către parlament a provocat crize politice.

Președinte Curții, Alexandru Tănase

Sesizarea a fost depusă la Curte în luna noiembrie 2015 de către un grup de deputații PLDM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău