Președintele Uniunii Teatrelor din România, Dragoș Buhagiar: Fără cultură, pe lângă alte domenii precum sănătatea, nu se poate trăi”
-
16 Septembrie 2022 10:00
Mesajul promovat de artiști la ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Românești este pentru pace și pentru promovarea culturii pe vreme de război în țara vecină. Invitați de onoare sunt artiștii Teatrului Național „Ivan Franko” de la Kiev. Organizatorii susțin că evenimentul este mai mult decât un festival de teatru, este un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiului.
Reuniunea Teatrelor Românești a ajuns în acest an la a VII-a ediție. În opinia promotorilor de cultură, tradiția festivalului la Chișinău trebuie să continue, iar pe viitor se prevede extinderea festivalului prin invitarea mai multor experți de cultură de peste hotare.
Președintele Institutului Român Cultural, Liviu Jicman, a spus că în anul acesta își dorește să susțină scena culturală românească de pe ambele maluri ale Prutului, iar o astfel de manifestare precum Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este cel mai bun loc unde se poate găsi o astfel de selecție:
„Să ne gândim cum putem reuși noi împreună și cum putem să susținem invitarea unor parteneri, selecționeri, invitarea unor directori de teatre sau festivaluri internaționale aici unde pot vedea spectacole de teatre românești de pe ambele maluri ale Prutului ca să vedem cum putem ulterior să le susținem peste hotare. Pentru că acesta este unul din elementele pe care le-am văzut în această strategie, ca prin acțiunea noastră să susținem prezențele peste hotare în toată rețeaua Institutelor Culturale Românești”, transmite Liviu Jicman.
Ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, a spus pentru Radio România Chișinău că a fost mereu alături și a susținut fiecare ediție a Reuniunii Teatrelor Românești:
„Am sprijinit cât am putut Festivalul lui Petru Hadârcă , Reuniunea Teatrelor, am făcut foarte multe proiecte împreună. Petru Hadârcă îmi este consilier de ministru la Ministerul Culturii din România, sunt mai tot timpul pe aici pentru că se întâmplă multe lucruri și merită să dăm un semnal, indiferent cine este ministrul Culturii pentru că e o funcție temporară. Acela care este, trebuie să arate că suntem aceeași și să vină cât se poate de des aici”, transmite Lucian Romașcanu.
Prezent la conferință, președintele Uniunii Teatrelor din România, Dragoș Buhagiar, a subliniat că investițiile în cultură reprezintă investițiile în sănătatea mintală a oamenilor, dând exemplu sintagma împărătesei Maria Tereza:
„O împărăteasă foarte puternică Maria Tereza, care după ce a făcut Comedia Franceză și multe altele, a făcut și o declarație, și a spus: o națiune nu poate fi mare fără un teatru mare sau fără o cultură mare. Este vorba de o investiție în viitor, o investiție în oameni, de fapt în urmașii noștri – asta înseamnă cultură. Fără cultură, după cum știți și Dvs, pe lângă alte domenii precum sănătatea, nu se poate trăi”, afirmă Dragoș Buhagiar.
Potrivit organizatorilor, la reuniune participă 18 teatre din România, Rep. Moldova și Ucraina. Reuniunea Teatrelor Naționale se desfășoară sub Înaltul Patronaj acordat de Președinția Rep. Moldova și a României.