Președintele Ucrainei crede că există un ''atac informațional'' împotriva vaccinului AstraZeneca

  • 18 Martie 2021 18:06
Președintele Ucrainei crede că există un ''atac informațional'' împotriva vaccinului AstraZeneca

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că nu vede motive pentru a suspenda vaccinarea populației cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, cum au făcut mai multe țări europene, și a denunțat un ''atac informațional'' împotriva acestui vaccin, scrie agenția EFE.

''Nu există dovezi că au existat în lume decese legate de acest vaccin, conform declarației oficiale a Organizației Mondiale a Sănătății'', a semnalat Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune, la Kiev, cu omologul său lituanian Gitanas Nauseda.

Președintele ucrainean a insistat de asemenea că în țara sa nu s-au înregistrat decese în rândul celor circa 90.000 de persoane care au primit până în prezent prima doză de vaccin AstraZeneca.

''Eu însumi m-am vaccinat cu acest vaccin și sunt aici în fața voastră și mă simt bine'', a mai spus Zelenski. El s-a vaccinat pe 2 martie, momentul fiind transmis în direct la televiziune pentru a crește încrederea cetățenilor în campania de vaccinare inițiată pe 24 februarie în Ucraina, țară unde scepticismul și dezinformarea încetinesc procesul de imunizare a populației.

Președintele ucrainean a mai susținut că există un ''atac informațional'' împotriva vaccinului AstraZeneca, fiind vaccinul ''cel mai disponibil'', dar nu a spus cine crede că ar putea fi în spatele acestuia.

Pe de altă parte, el a criticat Uniunea Europeană pentru lipsa unui ''sprijin substanțial'' față de Ucraina în furnizarea de vaccinuri, în pofida promisiunilor făcute la nivel înalt, și a anunțat sosirea unui transport de vaccinuri chinezești la sfârșitul lunii martie.

Între timp, Ucraina, țară cu circa 40 de milioane de locuitori, înregistrează din nou o creștere a numărului cazurilor de COVID-19, cu 15.053 de îmbolnăviri raportate joi, cel mai mare număr de noi cazuri zilnice de la începutul anului. Prin urmare, un nou lockdown va intra în vigoare sâmbătă în capitala Kiev.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău